440 de romani vor lucra la Bruxelles si Luxemburg, in cadrul institutiilor europene, ca angajati permanenti. Oficiul European pentru Selectia de Personal (EPSO) a lansat concursul pentru posturi de administratori si secretare. De la Bucuresti salariul pare imens. Ce faci insa la Bruxelles cu 2.400 de euro pe luna?


Adio lefuri de 400 de lei si munca peste program! Acum, poti castiga mai mult chiar decat seful statului, fara sa trimiti taloane la vreun concurs. Este suficient sa te inscrii pe site-ul EPSO pentru unul din posturile de secretara sau administrator si, ulterior, sa sustii un test. 225 de secretare si secretari sunt asteptati la Parlamentul European, la Consiliul Uniunii Europene si la celelalte institutii de la Bruxelles si Luxemburg pentru a completa echipa. Deschiderea pietei muncii, care presupune si un nivel occidental al veniturilor, reprezinta unul dintre avantajele aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana. Pentru a castiga un salariu ce porneste de la 2.393 de euro pe luna trebuie sa cunosti bine limba romana si sa rupi ceva in engleza, franceza sau germana. Nu ai nevoie de experienta in domeniu sau de cursuri de pregatire pentru a deveni angajat al institutiilor europene. Posturile pot fi ocupate atat de tineri absolventi(singura cerinta este aceea de a fi obtinut diploma de studii postliceale cel tarziu la 30 septembrie 2006), cat si de cei cu vechime, pentru care, in Romania, varsta constituia o bariera in gasirea unui loc de munca.

In cazul aspirantilor la functia de administrator, cerintele sunt ceva mai multe, dar si salariul este mai mare. Astfel, un tanar care abia a iesit de pe bancile facultatii si a obtinut diploma cel tarziu pe 30 septembrie 2006, stie la perfectie… romana si are suficiente cunostinte de limba engleza, franceza sau germana, poate obtine un salariu cu mult mai mare decat un profesor universitar – 3.921 de euro pe luna. EPSO a scos la concurs 215 posturi de administrator, din care 90 sunt rezervate celor cu studii in domeniul administratiei publice europene, 55 pentru cei cu studii juridice, 40 pentru economisti si 30 pentru cei cu studii in domeniul auditului.

Dupa inscrieri urmeaza testele si probele scrise. In functie de punctajul obtinut, se alcatuieste o lista de rezerva, care nu presupune insa angajarea imediata. Cei selectati vor sustine un interviu si vor prezenta in original diplomele, precum si alte acte solicitate de cei care organizeaza recrutarea. Dupa angajare, transferul la o alta institutie europeana nu este posibil decat dupa trei ani de activitate in serviciul la care s-a facut repartitia initiala.

Cat costa cetatenia europeana?

Desi pentru un roman 2.000 de euro pare un salariu mare, este acesta suficient pentru a acoperi cheltuielile intr-un stat occidental? In Bruxelles, chiria pentru o garsoniera mobilata se invarte in jurul sumei de 650 de euro/luna, inclusiv factura la utilitati. O familie mai numeroasa, care are nevoie de un apartament cu doua camere, va scoate din buzunar 1.300 de euro, pentru chirie si intretinere. O familie cu un copil cheltuie, in medie, pe mancare 500 de euro/luna. Abonamentul lunar pentru mijloacele de transport in comun costa 45 de euro/persoana, iar litrul de benzina este 1,5 euro. Autoritatea Nationala pentru Turism(ANT), de exemplu, deconteaza pentru biroul de promovare din Bruxelles 1.000 de euro lunar pentru locuinta de serviciu (chirie si utilitati), 200 de euro pentru benzina si 150 de euro pentru parcarea autoturismului de serviciu. Autoritatile romane au calculat un total de 1.350 de euro ca fiind necesar pentru cheltuielile lunare de cazare si transport ale angajatului ANT. Astfel, cei mai economi pot strange in fiecare luna din salariu, fara a tine cont de indemnizatii si alocatii, peste 1.000 de euro.

La salariu se mai adauga:

Prima de instalare pentru membrii familiei –153,75 de euro, plus 2% din salariul de baza.


Alocatia pentru copiii cu varsta pana in 18 ani si intre 18 si 26 de ani – daca urmeaza cursuri educationale sau profesionale – 335,96 de euro/luna/copil.

Cheltuieli de scolarizare pentru copiii care au implinit 5 ani –227,96 euro/luna/copil si
82,07 de euro/luna pentru copiii pana la 5 ani.

La instalare si la incheierea mandatului se deconteaza cheltuielile de transport de la domiciliu la locul de munca pentru angajat si membrii familiei, inclusiv cheltuielile cu transportul mobilei si al obiectelor personale.


Pentru expatriati se acorda o indemnizatie in valoare de 16 procente din salariul de baza, dar nu mai putin de 455,69 de euro/luna, plus prima de instalare si alocatia pentru copii.

2.393 de euro

este salariul de baza pentru o secretara, nivel incepator. Indemnizatiile si alocatiile care se adauga salariului de baza cresc veniturile cu aproximativ 50%.

Cei mai bine platiti functionari europeni

16.564 de euro – salariul lunar al directorilor generali din cadrul institutiilor europene

13.483 de euro – salariul unui administrator care lucreaza ca expert stiintific, economic, juridic etc.

10.532 de euro – salariul unui administrator care este angajat translator principal, interpret principal, inspector veterinar principal etc.