Șeful statului a cerut Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin împărţirea teritoriului în opt judeţe mari sau șapte județe plus Capitala.
Astfel, președintele a spus miniștrilor că va susține orice propunere de reorganizare administrativă care propune înlocuirea celor 41 judeţe fie cu opt judeţe, fie cu șapte  judeţe şi municipiul Bucureşti alături de județul Ilfov. ”Susțin orice propunere privind reorganizarea teritorială în opt județe care să se suprapună pe actualele regiuni de dezvoltare”, a spus Băsescu.
UPDATE: Trebuie desființate cele 41 de județe
El a atras atenția că nu trebuie să se ia în calcul eventualitatea menținerii celor 41 de județe și crearea unei supra căciuli la nivel de regiune. ”Trebuie desființate cele 41 de județe și organizat teritoriul pe opt județe mari sau șapte județe plus municipiul București și județul Ilfov. Acestea sunt corespunzătoare regiunilor de dezvoltare convenite cu UE”, a precizat șeful statului.
Președintele a arătat că prin această măsură va fi redusă birocrația și desființate structuri deconcentrate care presupun cheltuieli bugetare mari.
"Avem 41 de inspectorate de poliţie, în loc să avem şapte sau opt, avem 41 de direcţii agricole, 41 de direcţii sanitare, 41 de direcţii de finanţe publice, bine încărcate. Tot din 41 în 41 numărăm sutele de birocraţi care fac amară viaţa şi a populaţiei şi a primarilor", a spus preşedintele Băsescu.
El a transmis partidelor politice că trebuie să depășească interesele de partid și să ia decizia potrivită. ”Știu de reticența partidelor politice, care cred că a avea un președinte de Consiliu Județean înseamnă că stăpânesc județul, dar trebuie să ne ridicăm deasupra intereselor de partid”, a mai arătat Băsescu.
Reducerea birocrației și accesarea fondurilor europene
Reorganizarea administrativă are două mize: una legată de reducerea numărului de posturi din administraţia locală, iar cea de-a doua legată de accesarea fondurilor europene. Astfel, împărţirea ţării pe regiuni a tot fost luată în discuţie de şeful statului care speră ca în 2012 să fie adoptată o soluţie, întrucât acum nu poate fi stimulată dezvoltarea, din cauză că se iau decizii pe suprafeţe mult prea mici.

Pe de altă parte, premierul Emil Boc spune că reorganizarea administrativă este necesară dacă ţara noastră vrea să mai atragă fonduri europene. Este vorba despre 10 miliarde euro pe care România urmează să le atragă până în 2013-2014 de la comunitatea europeană. Boc avertiza că în lipsa unei asemenea reorganizări, ţara noastră riscă să nu mai primească bani europeni din 2013.
Împărţirea ţării în mai multe regiuni se discută de mai mulţi ani, dar nu s-a căzut încă de acord pentru că punctul sensibil al dezbaterii este legată de desfiinţarea sau nu a actualelor judeţe.