Capital: Ati stirnit valuri de rumori anuntind restructurarea administratiei Primariei Generale. Cum este gindita aceasta schimbare?
Traian Basescu: Restructurarea este gindita pentru flexibilizarea
unei structuri atit de rigide, i fata careia cetateanul trebuia sa intre prin toate birourile cu capul plecat si, daca se poate, cocosat de „ceva” pentru cistigarea bunavointei functionarilor. Ideea mea este ca primaria trebuie sa se comporte ca un bun ospatar, aflat la dispozitia cetateanului: cetateanul sa ceara, primaria sa-i rezolve problema. As vrea ca la sfirsitul mandatului meu sa se spuna „Primaria Capitalei este cel mai perfect ospatar”.
Capital: Iar Traian Basescu cel mai bun sef de unitate?
T. B.: Da, cel mai bun sef de sala.
Capital: Pe cine aduceti i locul celor concediati?
T. B.: Sunt i fata a doua realitati: nu am timp sa remodelez gindirea functionarului din primarie si nici nu sunt institutie de reeducare sau de schimbare a mentalitatilor acestuia. Atunci prefer oameni noi, tineri, care vin de la bun iceput stiind ca vor fi i slujba cetateanului. Asta este motivatia pentru care deja au plecat din Primarie peste 300 de salariati.
Capital: Se vorbeste de „echipa lui Basescu”, scolita special pentru itocmirea de proiecte de finantare. Faceti acelasi lucru la Primarie?
T. B.: Sigur ca voi folosi aceeasi formula. Va asigur ca aici va fi o superechipa, o masina de angajat credite. Acolo vor fi experti i realizare de proiecte, i definitivarea lor, i a le face „bancabile”. in primele sase luni, marea mea problema a fost ca Primaria nu era finantata pentru proiecte importante. Am reusit performanta de a obtine finantari externe pe care sa icep sa le derulez i 2001.
Capital: Ce fel de finantari si de unde?
T. B.: De la Banca Europeana pentru Investitii am obtinut 110 milioane de euro pentru cinci proiecte de dezvoltare a Capitalei. Practic, s-a transferat un capital de icredere catre Primaria Capitalei, iar eu am convingerea ca putine ministere cunosc nivelul de expunere a BEI i Rominia si ca este la limita maxima. Totusi, Primaria va continua sa primeasca bani.
Capital: Cum se poate dezvolta Capitala?
T. B.: Bucurestiul este condamnat sa se dezvolte conditionat de modernizarea infrastructurilor pentru care efortul financiar al primariei va fi strict directionat. Restul vor face investitorii!
Capital: Ce rol direct trebuie sa joace Primaria i relatia cu investitorii, straini sau autohtoni?
Sa le puna la dispozitie utilitatile publice si sa diminueze pe cit posibil birocratia. Ne-am obisnuit sa spunem ca, pentru iceperea unei afaceri, trebuie foarte multe avize i Rominia. Nu-i adevarat ! Suntem „mici copii” fata de avizele ce se cer i Europa de Vest. Dar, ceea ce nu facem noi este acel „one-stop shop”: sa nu-i alergam pe investitori din usa i usa si sa se loveasca de fiecare functionar, ci sa-si depuna dosarul, un singur functionar sa verifice daca are toate hirtiile la dosar si, daca le are pe toate, investitorul sa primeasca un singur raspuns cu toate avizele.
Capital: Care sunt planurile de parteneriat cu investitori straini?
T. B.: Avem doua mari proiecte. Primul este Bucuresti 2000, unde avem de trecut citeva hopuri: clarificarea regimului Agentiei Bucuresti 2000, nu a proiectului i sine, care este foarte valoros pentru Capitala.
Capital: Dar ce aveti cu Agentia?
T. B.: Am dubii serioase asupra capacitatii Agentiei Bucuresti 2000 si a structurii actionariatului i aceasta agentie.
Capital: De unde vin aceste dubii?
T. B.: Din faptul ca agentia nu-i capabila sa vina cu proiecte serioase. Sunt de sapte luni si ica n-am auzit vorbindu-se de nici un proiect, i schimb domnul Vasile Toch – cel mai mare actionar – mi-a facut vizite frecvent, vorbindu-mi de nevoia lui de a garanta cele 2,5 milioane de dolari, credite bancare, pentru iceperea functionarii Agentiei. Mi se pare o copilarie. Municipalitatea nu va garanta niciodata iceperea functionarii Agentiei si obtinerea banilor pentru aceasta. Aici nu ne putem icurca cu casute postale sau cu gainari. in aceasta agentie, Municipalitatea contribuie cu 36 %. Prea mult! Avem un alt exemplu de actionar, Drees & Sommer, agentie care, i Germania, are multe lucruri sa arate – parti din Berlin, Sttutgart – iar Drees & Sommer detine circa 12%. Ideea mea este sa cedam din actiunile municipalitatii catre aceasta agentie, iar Primaria sa se retraga, pe cit posibil, din Agentia Bucuresti 2000.
Capital: De ce ?
T. B.: Municipalitatea nu-si are rostul i aceasta agentie, din doua motive: nu se pricepe – si trebuie lasati cei ce se pricep, iar i al doilea rind, itr-un program care realizeaza investitii de zeci de miliarde de dolari, vor aparea litigii. L