În acelaşi timp, el a criticat faptul că Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Informaţii Externe ''au control civil foarte redus''. ''Le-am lăsat funcţionale, dar nu erau perfecte. Spre exemplu, la serviciile de informaţii naţionale au control civil foarte redus. Asta am spus-o şi înainte să îmi termin mandatul. Sunt câteva lucruri care trebuie continuate. Nu am avut forţă în ultimii ani să le fac, nu am avut nici susţinere în Parlament'', a explicat Băsescu.

El a spus că problemele serviciilor de informaţii se reglează în Consiliul Superior de Apărare a Ţării, însă a subliniat că ''există şi un moment anume care este numai al preşedintelui''.

''Este momentul bilanţului anual al serviciului, când preşedintele se duce acolo, dar, înainte să intre la bilanţ, are o discuţie cu grupul de comandă al instituţiei. Acea discuţie este fundamentală pentru relaţia preşedintelui cu serviciile şi pentru ce fac serviciile'', a adăugat Traian Băsescu, susţinând în acelaşi timp că ''dacă vrea, preşedintele poate să nu fie captiv serviciilor''. AGERPRES