"Ştiu că în momentul de faţă premierul Ponta are probleme cu bugetul, nu ştiu cum le va rezolva, dar n-aş vrea să le rezolve printr-o întrerupere a acordului cu Fondul. Dacă nu se continuă acordul cu Fondul şi FMI va avea de pierdut pentru că ar fi prima oară când o ţară iese din Acordul cu Fondul într-o stare mai puţin stabilă decât la intrare. Ar fi o mare palmă pentru Fond, pentru că Fondul a stat de o parte având în vedere evenimentele din ultimele luni. Vor avea o mare responsabilitate, au ştiut foarte bine ce se întâmplă în România", a declarat Băsescu.

Despre problemele bugetului si acordul cu FMI, Capital a scris aici:

Președintele a vorbit și despre creșterea redevențelor minerale, precum și de rectificarea bugetară.

Am înţeles că Ponta vorbeşte de stabilitate, că de asta nu ar introduce redevenţe noi. "Ce stabilitate când la sfârşitul lui noiembrie faci a treia rectificare bugetară. Omul ăsta nu ştie ce vorbeşte când vorbeşte despre stabilitate şi predictibilitate fiscală. Penibil trebuie să fie omul!"

El a explicat că Guvernul poate umbla la 2 taxe: suprataxa pentru gaze şi taxa pentru resurse minerale și că poate fie să mărească aceste taxe, fie să le anuleze şi să creeze o nouă taxă, care să le înglobeze pe amândouă şi să mai adauge ceva în plus pentru a obţine bani la buget.

În opinia sa, cele două taxe puteau fi mărite de la începutul anului de către Ministerul de Finanţe.