Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Sofia, că autorităţile române cer ferm romilor nomazi ‘să-şi facă un obicei din a munci şi din a-şi da copiii la şcoală’ şi a asigurat că ţara noastră este dispusă să trimită cadre didactice în taberele temporare ale acestei comunităţi.

‘(…) Apelul nostru este de ieşire din ipocrizie. Sigur că ne apărăm cetăţenii, în acelaşi timp cetăţenii români, inclusiv cei de etnie romă din categoria nomazilor, trebuie să respecte legile statului pe teritoriul căruia se află. Şi, de ce nu, şi obiceiurile comunităţilor în jurul cărora îşi aşează taberele. Autorităţile române cer ferm minoritarilor romi nomazi să-şi facă un obicei din a munci şi din a-şi da copiii la şcoală’, a declarat preşedintele Băsescu, în cadrul vizitei oficiale la Sofia.

Şeful statului a remarcat că foarte mulţi oameni politici vorbesc despre cele 12-14 milioane de romi care se află pe teritoriul UE şi a subliniat că Uniunea nu are totuşi de integrat această cifră de minoritari.’Cea mai mare parte sunt integraţi (…). Mare problemă sunt romii nomazi, o anume ramură a acestei minorităţi’, a spus Băsescu.

Preşedintele a afirmat că, special pentru această categorie, trebuie găsite soluţii atunci când se aşează la periferia unei comunităţi, şi anume cum să le fie create condiţii pentru munci sezoniere sau pentru a primi o educaţie instituţionalizată pentru copiii lor sau cum să le fie garantată asistenţa medicală.

‘Eu spre exemplu, vă asigur că România ar fi dispusă să trimită cadre didactice în aceste tabere temporare ale romilor. În acelaşi timp, dacă se creează condiţii de muncă, de asistenţă sanitară şi de învăţătură pentru copii, întrebarea e, şi o fac publică tocmai pentru că fac apel la ieşirea din ipocrizie, vor fi dispuse familiile de romi nomazi să meargă la muncă?’, a spus Băsescu.

De asemenea, şeful statului a susţinut că l-a informat pe omologul său bulgar, Gheorghi Pârvanov, cu privire la poziţia României referitoare la evenimentele care se produc în Franţa. Băsescu a subliniat că România nu poate accepta limitarea libertăţii de mişcare a niciunui cetăţean al său, iar directiva 38/2004 a UE care garantează dreptul la liberă mişcare pe teritoriul UE trebuie respectată de toţi membrii Uniunii.

‘Nu cred că trebuie puse în contradicţie declaraţiile unora dintre liderii de stat. Cu atât mai mult cu cât discuţiile cu preşedintele Pârvanov mi-au confirmat că avem o poziţie comună, o poziţie europeană. În acelaşi timp, trebuie să mai spun încă o dată, poate în altă formă: orice cetăţean european are drepturi, dar şi obligaţii. Acest lucru este valabil şi pentru comunitatea romilor nomazi’, a afirmat Băsescu.

Preşedintele a precizat că România are ‘o relaţie specială’ cu Franţa, consfinţită printr-un parteneriat strategic în interiorul UE, care funcţionează foarte bine, iar convingerea sa este că problema punctuală a romilor nomazi va fi rezolvată în interiorul acestei relaţii.

‘Dar ceea ce noi susţinem este rezolvarea pe fond a problemei romilor nomazi, iar aici ne trebuie o strategie la nivel european’, a mai spus Băsescu.