Traian Băsescu a insinuat că motivul pentru care Mircea Geoană a făcut o vizită la ora 12 noaptea, la domiciliul lui Sorin Ovidiu Vîntu de pe strada Paris, miercuri seară, a fost arestarea lui Nicolae Popa, fostul şef al Gelsor şi FNI. În cadrul unei intervenţii telefonice la Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vîntu a declarat că e prieten cu Mircea Geoană şi că l-a invitat la el miercuri seara pentru a se relaxa.

 

Întrebarea pe care actualul preşedinte a adresat-o contra-candidatului său a fost dacă l-a vizitat pe Sorin Ovidiu Vîntu miercuri noapte. Geoană a recunoscut vizita. Băsescu a forţat: care a fost motivul vizitei şi dacă a avut legătură cu domnul Popa? Candidatul PSD a încercat să se apere: nu ştie „cine este acest Popa”. Geoană susţine că l-a vizitat pe Vîntu pentru a-i explica de ce l-a făcut „malefic” în interviul acordat lui Cătălin Tolontan pentru „Gazeta Sporturilor”.

 

0-43317-casasov.jpg„Domnul Vîntu are o mare problemă. Unul din martorii cheie (n.r. în dosarul FNI) a fost arestat la Jakarta. Îmi este cunoscută panica atunci când un martor cheie apare. Este legată vizitarea lui Vîntu de arestarea lui Popa Nicolae?”, a întrebat din nou Băsescu.

 

Presa a primit în cursul zilei de azi mai multe fotografii care-l înfăţişează pe Geoană la intrarea în casa lui Vîntu de pe strada Paris (foto).

 

UPDATE
SOV: „L-am invitat pe Geoană la mine ca să se relaxeze înainte de dezbatere”

 

„Sunt prieten cu Mircea Geoană de 4 ani, aşa cum şi cu domnul Băsescu am avut o relaţie de colaborare. L-am invitat miercuri seara la mine să se relaxeze, am stat şi am vorbit cu el…”, a recunoscut imediat după dezbatere, Sorin Ovidiu Vîntu, invitat în direct prin telefon într-o emisiune la Realitatea TV.

 

Vîntu susţine că a convenit cu Geoană ca acesta din urmă să nu-şi asume public relaţia de prietenie pentru a nu se expune unor atacuri electorale din partea lui Băsescu. SOV a mai declarat că va da mai multe detalii despre ralaţia sa cu cei doi prezindeţiabili după alegerile de duminică, în cadrul unei conferinţe de presă. Proprietarul trustului de presă Realitatea – Caţavencu şi-a asumat relaţia de amiciţie pe care a avut-o cu Elena Udrea şi a spus că a avut mai multe întâlniri cu preşedintele Băsescu în ultimii 5 ani.

 

 

Episodul jurămintelor: Băsescu spune că nu l-a lovit „cu pumnul pe copil”

În afara episodului legat de vizita pe care Mircea Geoană i-a făcut-o lui Sorin Ovidiu Vântu, al doilea moment de mare tensiune al dezbaterii l-a reprezentat surpriza pe care moderatorul Robert Turcescu le-a pregătit-o celor doi. Băsescu şi Geoană au primit câte o Biblie şi au fost puşi să jure pe ea – primul că nu l-a lovit pe copil în timpul mitingului electoral din 2004, al doilea că nu le-a promis „mogulilor” Patriciu, Vântu şi Voiculescu avantaje materiale sau de altă natură.

 

Geoană a jurat că nu are nicio înţelegere cu şefii trusturilor media. Băsescu a jurat că „nu l-a lovit cu pumnul nici în plex, nici în faţă pe acel copil”.

 

Împunsături şi pe tema ruşilor

 

Actualul preşedinte a citit un paragraf din Titulescu despre rolul diplomaţilor şi despre faptul că aceştia nu ar trebui să pună iscălituri pe documente, pe care le-ar regreta ulterior. Când Geoană a recunoscut că nu ştie cine este autorul pasajului, Băsescu i-a reproşat că „dacă aţi fi ştiut acest lucru, nu v-aţi fi dus pe furiş la Moscova”. Când Geoană a menţionat poziţia României faţă de conducta South Stream, Băsescu a sugerat că Geoană  ar fi făcut nişte promisiuni pe care va trebui să le spună după alegeri.

 

Candidatul PSD i-a reproşat actualui preşedinte că nu reuşeşte să obţină o întâlnire cu preşedintele sau premierul Rusiei.

 

„Acum două săptămâni s-a semnat un contract de 250 de milioane de dolari. Trustul de Construcţii Petroliere Constanţa a semnat cu Gazprom construcţia unei conducte de 150 de kilometri până la Soci, unde se vor desfăşura construcţiile olimice. Este o firmă românească şi execută această lucrare”, a declarat Băsescu, care a precizat că încheierea de contracte demonstreză relaţiile bune dintre România şi Rusia, chiar dacă preşedintele nu e primit la întâlniri la nivel înalt.

 

Cei doi candidaţi au avut divergenţe şi pe tema preţului gazelor. Geoană a acuzat actuala guvernare că a negociat cu contract prost de furnizare a gazelor, cu Gazprom: „Plătim o factură la gaze de patru ori mai mare decât alte ţări”, iar preşedintele s-a apărat argumentând că preţul gazelor din Rusia a scăzut cu 30%.

 

Băsescu a avut şi alte ocazii în care l-a lăsat fără replică pe Geoană. Când Mircea Geoană susţinea că „România are cel mai prost program anti-criză”, Băsescu l-a întrebat care este sursa studiului. Candidatul PSD n-a ştiut să răspundă.

 

Geoană a fost pus într-o situaţie delicată atunci când vorbea despre închiderea a 8.000 din cele 28.000 de firme de export. Băsescu l-a întrebat ce pieţe deserveau aceste firme care dădeau faliment, iar Geoană n-a ştiut să răspundă.