Traian Băsescu consideră că abordarea PSD în privința împrumuturilor făcute de Guvernul Orban este una neserioasă. Fostul președinte nu-și explică „de ce își dau ochii peste cap”, având în vedere că au lăsat Guvernului actual, fără să fi fost în criză, un deficit de aproape 4%, adică aproape 10 miliarde.

„Guvernul Orban a cerut 4 miliarde euro împrumut de la UE. Fără criză, PSD-ul a lăsat guvernului actual un deficit de aproape 4%, aproape 10 miliarde. Nu știu de ce acum își dau ochii peste cap. 10 miliarde înmulțiți cu 5 și găsim 50 de miliarde din cele 100 miliarde. Dacă mai punem și deficitul de criză, iată 100 de miliarde. Mi se pare neserioasă abordarea PSD-ului când vine vorba de împrumuturi. Guvernul ar trebui să aibă în trezorerie o rezervă pentru că nu se știe cum evoluează lucrurile. Eu m-aș grăbi să împrumut acum cele 4 miliarde”, a spus fostul președinte la România TV.

Băsescu consideră că Guvernul Orban a făcut un lucru bun atunci când a cerut 4 miliarde de la Comisia Europeană pentru a asigura plata șomajului, pentru că acești bani vor fi rambursați cu „cu o dobândă foarte mică.”

„Guvernul a cerut 4 miliarde din cele 30 de miliarde care i se cuvin, din fondul de recuperare economică, pot fi utilizați pentru șomaj. Îi va primi la începutul anului viitor, pentru că atunci Comisia Europeană va face împrumutul de 750 de miliarde de euro. Bugetul nu a fost încă aprobat în Parlamentul European. Nu vor fi bani care să vină anul acesta. Cât privește dobânda, va fi cea mai mică cu putință. Din punct de vedere al rambursării, dacă e din partea de credit, îi vom rambursa pana în anul 2048 cu o dobândă foarte mică. (…)

Guvernul a făcut bine că a cerut acum 4 miliarde de la Comisia Europeană pentru a asigura plata șomajului, dacă va fi cazul. Eu cred că România va intra într-un proces de redresare chiar din ultima parte a acestui an”, a mai declarat Traian Băsescu.