Traian Băsescu a transmis, joi, la România TV, că Guvernul ar trebuie să trimită Armata Românămîn zonele din mediul rural unde oamenii nu respectă restricţiile aplicate după decretarea stării de urgenţă. Fostul preşedinte a avertizat că, în prezent, “marea problemă este sănătatea personalului sanitar” care tratează bolnavii de coronavirus şi a cerut autorităţilor “testarea casieriţelor din magazinele prin care se plimbă tot Bucureştiul”.

Băsescu a răbufnit în direct la TV

Europarlamentarul Traian Băsescu a mai spus la România TV că “Europa a gestionat catastrofal această pandemie”, având în vedere că Italia a depăşit China în privinţa numărului morţilor de coronavirus.

“Mi s-a părut suspect modul în care Guvernul italian a anunţat începerea atacului acestui virus în Italia. În sezonul turistic, Italia a fost invadată de mii de chinezi. Au vrut să aibă festivalul de la Veneţia, acum pierd mii de cetăţeni”, a mai spus Traian Băsescu, la România TV.

Fostul preşedinte a criticat măsurile aplicate de Guvernul României după decretarea stării de urgenţă din cauza crizei generate de epidemia de coronavirus.

“Măsurile aplicate de Guvernul României sunt prea slabe. Este nepermis că ştiu că în mediul rural nu se aplică izolarea. Este nepermis că ştim că nu se aplică decretul de instituirea stării de urgenţă şi cârciumile stau deschise bine mersi. Guvernul să scoată armata în mediul rural pentru implementarea propriilor dispoziţii”, a precizat europarlamentarul.

Întrebat dacă Armata română dispune de efective suficiente, Traian Băsescu a explicat că sunt “82.000 de militari profesionişti, dintre care jumătate au trecut prin teatrele de operaţiini din Balcani, Irak şi Afganistan. Vor fi în stare să pună ordine. Armata are şi o poliţie militară puternică. Această soluţie trebuie aplicată rapid”, a spus fostul preşedinte al României.

Întrebat ce măsuri ar trebui aplicate pe fondul răspândirii epidemiei de coroanvirus, Traian Băsescu a explicat că “în momentul de faţă marea problemă este sănătatea personalului sanitar, asigurarea materialelor din spitale şi testarea casieriţelor din magazinele în care se plimbă tot Bucureştiul”.

“O să ne trezim într-o situaţie de dezastru”, a avertizat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a criticat Guvernul condus de Ludovic Orban pentru a nu a prevăzut măsuri pentru a veni în sprijinul marilor companii.

“Comisia Europeană, la ultimul consiliu, a elaborat modificări la reglementările în vigoare pentru a fi mai uşor de acordat ajutorul marilor companii. Se bazează domnul Cîţu pe credite garantate guvernamentale pentru IMM_uri. Este o jumătate de eroare”, a spus Băsescu.

Potrivit fostului preşedinte, Comisia Europeană a spus la dispoziţia statelor membre 37 de miliarde de euro pentur salvarea societăţilor şi alte 28 de miliarde de euro pentru IMM-uri şi investiiţilor creatoare de locuri de muncă. De asemenea, Banca Europeană de Investiţii a pus la dispoziţie 750 de miliarde de euro pentru achiziţii publice.