Fostul președinte a vorbit despre situația din Turcia în contextul declarațiilor Recep Tayyip Erdogan despre taberele de refugiați sirieni. Traian Băsescu nu vede cu ochi buni ce ar urma să se întâmple și consideră că atât România, cât și Europa nu sunt pregătite și nu vor face față dezastrului care se anunță.

Invitat la o emisiune la România TV, europarlamentarul PMP a vorbit de amenințarea pe care o prezintă refugiații sirieni pentru România și Europa. În opinia lui Băsescu, dacă președintele turc va pune în practică ceea ce a declarat va fi prăpăd în Europa.

„Preşedintele Turciei a decis să dea drumul sirienilor din taberele Turciei spre Europa. 13.000 spun observatorii ONU. Cifra comunicată de guvernul turc este 73.800. Va fi prăpăd la graniţele României”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

România nu va putea să-şi evite obligațiile

Traian Băsescu amintește și faptul că în taberele de refugiați sunt aproximativ 3,6 milioane de migranți din Siria, Iran și Afganistan. Fostul președinte se declară „un adversar al ideii de a primi migranţi ilegali”, dar susține că România nu va putea să evite obligațiile de a-i primi, având în vedere situația care se va crea.

„Dacă Erdogan să drumul la aceşti oameni şi le spune să îşi caute viitorul în Europa, Europa nu este pregătită să facă faţă unui astfel de val de migraţie. (…) Acest om generază un dezastru al migraţiei în Europa dacă cifrele pe care le anunţă sunt adevărate”, a spus europarlamentarul PMP, potrivit romaniatv.net.