El a spus că este esenţial ca 2014 şi 2015 să fie ani în care se confirmă politica României vizavi de Uniunea Europeană, adică că se vrea integrarea în tot ceea ce înseamnă Europa unită.

Şeful statului a precizat că acesta a fost motivul pentru care, cel puţin până acum, România a aderat la toate noile instituţii create şi care vizau integrare.

'Acesta este motivul pentru care România, nefiind în zona euro, a adoptat Tratatul fiscal. Acesta este motivul pentru care România în 2012 a făcut declaraţia politică în Consiliul European că doreşte să participe la uniunea bancară. Integrarea României este esenţială pentru ca în perioada următoare să devenim un membru extrem de puternic al Uniunii Europene. De aceea, mă surprinde puţin şi pesimismul introdus în ultima perioadă, atât la nivelul Guvernului, cât şi la nivelul Băncii Naţionale, cu privire la adoptarea monedei euro. Şi aici aş vrea să fiu foarte clar, ambiguitatea legată de adoptarea monedei euro nu face bine României', a afirmat Băsescu, prezent duminică la o dezbatere organizată de Fundaţia Mişcarea Populară.

El a admis că este foarte adevărat că termenul iniţial a fost 2017 şi că a trebuit să fie amânat deoarece a venit criza.

'Dar faptul că spunem 'vedem noi, prin 2020, prin 2019, prin 2030' nu face bine din punct de vedere al credibilităţii. Sigur, o spun foarte deschis, îndeplinirea criteriilor de la Maastricht nu mai este suficientă. Cele cinci criterii de convergenţă care te trimiteau automat în zona euro nu sunt suficiente, şi asta s-a dovedit chiar pe timpul crizei. Ţări din zona euro sunt ţări care au avut cea mai mare problemă. Cele mai mari probleme nu le-au creat ţările din afara zonei euro, ci statele din interiorul zonei euro. Ce a arătat criza? A arătat că poţi să fii în zona euro, poţi să fi îndeplinit criteriile de la Maastricht, dar, dacă economia nu este competitivă, nu rezişti nici crizei, nici competiţiei', a explicat preşedintele.

Traian Băsescu a subliniat că România mai are un segment care trebuie adus la nivel corespunzător de competitivitate – economia de stat, fie că este vorba de termocentrale, de căile ferate sau de multe alte regii alte statului.

'Se clarifică faptul că soluţia cu managementul privat n-a fost cea mai bună soluţie, deşi eu am susţinut-o la vremea respectivă ca alternativă la privatizări. Este clar că soluţia creşterii performanţelor managementului este privatizarea. În acelaşi timp, îmi este la fel de clar că statul trebuie să-şi păstreze nişte pârghii de intervenţie în situaţii de criză, şi aici mă refer în mod deosebit la zona energetică', a spus Traian Băsescu.

SURSA: Agerpres