Fostul președinte a fost întrebat de către Victor Ciutacu dacă i s-ar fi părut rușinos să aibă o dezbatere cu Viorica Dăncilă pentru alegerile prezidențiale. Traian Băsescu spune despre Viorica Dăncilă că este ”vârful de calitate politică în PSD” şi este ”mai bună decât a lăsat imaginea”, comparativ cu ceilalţi lideri social-democraţi care sunt ”vai mama lor”. Băsescu și-a reafirmat susţinerea pentru Klaus Iohannis în al doilea tur al alegerilor şi spune că acesta ar fi trebuit să meargă la o dezbatere cu contracandidata de la PSD.

Declarația întreagă a fostului președinte este următoarea:

„Nu pentru că în primul rând e mai bună decât i s-a lăsat imaginea. E totuși un om care a stat nouă ani la Bruxelles. Surd să fii și tot înveți multe lucruri trecând pe lângă ele. În niciun caz Viorica Dăncilă nu este un adversar care să poată fi umilit spunându-i: ești prea slab ca să mă întâlnesc cu tine. Iar din acest punct de vedere nu este nicio justificare ca această întâlnire să nu se fi produs, având în vedere că îi place sau nu îi place domnului Iohannis, electoratul de la care vrea dânsul voturi duminică a spus că al doilea în competiția prezidențială este Viorica Dăncilă. Deci punct”, a susținut aceste.

„Eu cred că liderii PSD trebuie să se uite la câte procente au făcut la europarlamentare, pentru că a fost tot listă naţională şi să se uite câte procente va face doamna Dăncilă duminică şi pe urmă să fugă repede acasă să se uite în oglindă, să vadă ce au făcut ei, ce a făcut femeia asta. (…) Ce să-i spună lui Dăncilă? «Noi am scos 20 la sută, dar tu, pentru că ai ajuns la 40, te radem!» (…) Acum, se pare că vârful de calitate politică în PSD este Viorica Dăncilă, că ceilalţi sunt vai mama lor. Daţi-mi al doilea lider după Dăncilă!”, a mai spus fostul președinte.

„Personal, nu cred că se mai poate întâmpla ceva, în această finală, dar trebuie avut în vedere că lipsa unei confruntări directe s-ar putea să genereze o creștere a absenteismului. Creșterea absenteismului care o avantajează pe doamna Dăncilă”, a răspuns Băsescu când a fost întrebat dacă există posibilitatea unei schimbări în ultimul moment pentru alegerile din turul al doilea.