Preşedintele Traian Băsescu a acuzat, în această seară, în cadrul ceremoniei de învestire a noului ministru al Tineretului şi Sportului, o „înţelegere murdară” legată de difuzarea gratuită a unor clipuri electorale în campania pentru Parlamentul European de către televiziunile comerciale în schimbul unor bani publici de la politicieni.

Traian Băsescu a declarat că a dorit chiar înainte de izbucnirea scandalului Ridzi în presă o remaniere rapidă, pentru că înţelesese că există o „înţelegere murdară între politicieni şi două trusturi de presă privind difuzarea în campania pentru europarlamentare în mod gratuit a spoturilor electorale ale candidaţilor, urmând ca aceste televiziuni să primească bani publici neînregistraţi de la politicieni”.

„Sigur, nu se transformaseră peste noapte nici domnul Vântu, nici domnul Voiculescu în samariteni. Era expresia înţelegerii murdare între politic şi trusturi de presă: «Noi declarăm că nu luăm bani, după ce anunţasem tarifele de campanie, iar voi veniţi cu bani neînregistraţi direct la noi». Filmul a continuat de Ziua Tineretului”, a spus Băsescu, citat de Mediafax.

Preşedintele a menţionat că, în 29 mai, când a aflat că trusturile de presă au luat această „decizie eroică” privind difuzarea gratuită a spoturilor, i-a rugat pe cei responsabili de campania fiicei sale să înceteze imediat difuzarea oricărui clip electoral.

„Înţelesesem deal-ul şi fiica mea, alături de alţi politicieni, ar fi trebuit să meargă să-şi dea darul la televiziuni”, a spus el.

„Bătaie teribilă pe bani publici”

Şeful statului a apreciat că este vorba despre „o bătălie teribilă pentru banii publici, dusă de mass-media şi de oameni politici slabi, care pun la dispoziţia mass-media bani publici”.

Băsescu a afirmat, de asemenea, că membrii comisiei parlamentare de anchetă în cazul Ridzi au dat „sentinţe” în raportul final, apreciind că această practică reprezintă „o întoarcere la perioada Anei Pauker”.

„Mulţi s-au întrebat de ce tace preşedintele. Opţiunea mea a fost remanierea imediată. Am preferat să nu dau motive pentru o speculaţie că preşedintele are anumite interese”, a continuat şeful statului.

SURSA: Mediafax