‘Pentru ca încrederea să revină trebuie să rezolvăm problema datoriilor suverane. De acea trebuie să întărim băncile deoarece aceste două chestiuni, extinderea crizei datoriilor şi băncile, sunt, ne place sau nu, legate’, a declarat José Manuel Barroso într-un discurs în faţa Parlamentului European, fără a avansa însă cifre precise, anunță Agerpres

Pentru a se recapitaliza, a explicat Barroso, băncile europene vor trebui să se îndrepte spre pieţele financiare, iar dacă nu vor fi în măsură să facă acest lucru ar trebui să primească ajutor din partea guvernelor, care la rândul lor pot cere bani de la Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF). În plus, până când băncile nu vor respecta noile standarde nu ar avea permisiunea de a acorda dividende sau bonusuri.

O altă propunere făcută de José Manuel Barroso este creşterea rolului Fondului European de Stabilitate Financiară, fără a forţa guvernele europene să furnizeze noi garanţii. Creşterea capacităţii EFSF este solicitată cu insistenţă de SUA, îngrijorată de consecinţele crizei datoriilor suverane din Europa asupra economiei americane.