”Ţările mari nu ar trebui să le intimideze pe cele mici”, a pledat liderul american, în cea de-a doua zi a vizitei sale Hanoi, făcând referire la conflictul teritorial în Marea Chinei de Sud, care opune China mai multor ţări din Asia de Sud-Est, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. China şi Vietnamul au dispute teritoriale de mult timp cu privire la arhipelagurile Paracels şi Spratleys, despre care se spune că ar fi bogate în zăcăminte de petrol, două arhipelaguri situate la intersecţia rutelor maritime internaţionale.

În acelaşi timp, Barack Obama a pledat marţi în Vietnam, ţară cu partid unic, în favoarea libertăţii de expresie şi democraţie, ”valori universale”, departe de a fi o ”ameninţare la adresa stabilităţii”. ”Atunci când candidaţii se prezintă liber în alegeri, aceasta face ţara mai stabilă, întrucât cetăţenii ştiu că vocile lor contează”, a spus Obama într-un discurs difuzat în direct de televiziunea vietnameză.

”Atunci când presa este liberă, când jurnaliştii şi bloggerii se pot concentra asupra nedreptăţii şi abuzurilor, acest lucru pune funcţionarii de stat în poziţia de a fi responsabili şi dă încredere oamenilor în sistem”, a adăugat preşedintele american, la câteva ore după întâlnirea pe care a avut-o cu un grup de disidenţi vietnamezi. ”Eu cred că susţinerea acestor drepturi nu reprezintă o ameninţare pentru stabilitate, ci, dimpotrivă, întăreşte stabilitatea şi pune bazele progresului”, a subliniat Obama. În Vietnamul comunist, candidaţii independenţi nu au acces la alegeri, mass-media sunt controlate de stat, în timp ce vocile discordante sunt reduse la tăcere, iar persoanele indezirabile încarcerate, notează France Presse.