UPDATE: Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a arătat pentru Capital, că Banca Naţională încearcă să identifice un cumpărător pentru Bank of Cyprus. " Se fac eforturi pentru a identifica un potenţial cumpărător. Aceasta este soluţia pe care Banca Naţională a României a găsit-o pentru a proteja clienţii băncii cipriote. Ei vor trece cu arme şi bagaje la viitorul cumpărător", a spus Adrian Vasilescu.

UPDATE: Suspect sau nu, închiderea sucursalei Bank of Cyprus din România vine la trei zile după ce banca mama și-a deschis porțile pentru clienții din Cipru. În plus, Bank of Cyprus încalcă legea din România care prevede că sistemul de plăți nu poate fi oprit mai mult de patru zile consecutiv.
După toate probabilitățile este o decizie tardivă a ciprioților, la fel cum tardive sunt și deciziile sucursalelor de la Moscova și Londra, sucursale prin care grosul depozitelor celor două mari bănci ale Ciprului a fost deja retras de afaceriștii ruși și englezi. După toate probabilitățile, nici sucursalele din România ale băncii cipriote nu au fost ocolite de retrageri masive de sume cash cu atât mai mult cu cât guvernatorul BNR a anunțat la finalul săptămânii trecute că există cereri de retrageri mari de bani la mai multe bănci din România.
Sucursala din România a băncii cipriote spune că a notificat BNR despre închiderea operațiunilor bancare pentru o săptămână. Totuși, decizia unilaterală a băncii s-ar putea să fie ușor ilegală deoarece singurele “unități deschise sunt ATM-urile”, iar potrivit legislației românești, care se aplică și sucursalelor băncilor străine prezente la noi, “sistemul de plăți din România nu poate fi oprit mai mult de patru zile consecutive”. Participanți la sistemul de plăți sunt BNR și Transfond. La Transfond participă toate băncile din sistem. Bank of Cyprus nu
operează transferuri pe internet sau online banking timp de șapte zile consecutive. BNR nu a dorit să comenteze decizia băncii cipriote de a-și suspenda activitatea.

UPDATE 2: Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, îi compătimeşte pe clienţii Bank of Cyprus dar spune că , instituţia de credit cipriota este mult prea mică pentru a pune în pericol sistemul bancar din România. Preşedintele ARB a arătat că, oricum, Cipru era un membru special al UE. Pe de altă parte, făcând aluzie la dobânzile mari oferite de ciprioţi pentru depozite, Gheţea a arătat că aceastea ar fi trebuit să ridice semen de întrebare.
  Decizia de închidere temporară a sucursalelor din România ale Bank of Cyprus nu este un motiv de panică, iar banii deponenţilor sunt în siguranţă, pentru că sistemul bancar de la noi este solid, a spus Gheţea la postul România TV. "În România, sistemul bancar este altceva decât cel din Cipru. În ultima perioadă, Banca Naţională şi noi, Asociaţia Română a Băncilor, am susţinut că sistemul bancar românesc este solid, un sistem care poate face faţă diverselor atacuri care ar putea apărea asupra sistemului bancar românesc, prin atac înţelegând şi o situaţie cum s-a întâmplat cu cea din Cipru. Eu cred că deponenţii în sistemul bancar românesc, şi prin asta înţeleg toate băncile comerciale din România, şi în special deponenţii în băncile care sunt membre ale Fondului de Garantare, nu trebuie să îşi facă probleme. Nu trebuie creată panică. Eu sper să se rezolve cât mai repede situaţia din Cipru, pentru a se ridica şi această oprire temporară a activităţii sucursalelor din România ale băncii cipriote", a spus Gheţea.  "Există reglementări privind transferurile de capital de la sucursale către băncile mamă, iar acestea sunt supervizate de Banca Naţională şi nu cred că Banca Naţională o să lase lucrurile să se ducă în direcţia" unor retrageri de capital din sucursalele băncii din România. Mai mult decât atât, eu cred că Ciprul îşi va rezolva problemele. Aici sistemul bancar este de opt ori mai mare decât PIB-ul, faţă de câteva sute de milioane de euro pe care îi au ei aici în România", a explicat Graţian Gheţea, la România TV.

Banca a anunţat că închide operaţinile din România pentru o săptămână.

În această perioadă ATM-urile băncii vor rămâne însă funcţionale. Banca are 12 sucursale în România.

Bank of Cyprus deține totodată circa 10% din Banca Transilvania.

Ciprul a impus un impozit de circa 40% asupra depozitelor bancare de peste 100.000 de euro. Nicolae Cinteză, şeful direcţiei de supraveghere din Banca Naţională, a anunţat că sucursalele româneşti ale băncilor cipriote sunt sigure şi nu sunt afectate de prevederile de pe piaţa cipriotă.

O altă bancă cipriotă prezentă în România este Laiki, reprezentată aici prin Marfin Bank.

La finele anului 2011, Bank of Cyprus avea un nivel al depozitelor de 202 milioane de euro.

În cazul Marfin, depozitele atrase de la clienți erau în 2012 de 180 de milioane de euro.

La finele lui 2011, Marfin Bank avea în România active de 2,63 miliarde de lei, reprezentând 0,7% din totalul sistemului bancar, în timp ce Bank of Cyprus avea active de 2,29 miliarde de lei, reprezentând 0,6% din sistemul bancar.