Anunţul cu privire la înţelegerea financiară a fost făcut de judecătorul Douglas McKeon, la finalul unei foarte scurte audieri la tribunalul din Bronx.

Reclamanta, camerista de origine africană Nafissatou Diallo (33 de ani), nu a declarat nimic în timpul audierii, care nu a durat decât zece minute şi la care DSK nu a fost prezent. La ieşire, ea le-a mulţumit tuturor celor care au susţinut-o. "Doamna Diallo este o femeie curajoasă, care nu şi-a pierdut niciodată încrederea în sistemul nostru judiciar. Prin această înţelegere, ea poate de acum să-şi continue viaţa", a afirmat avocatul său, Kenneth Thompson.

De partea cealaltă, apărătorii lui DSK s-au declarat, într-un comunicat, "satisfăcuţi de a fi ajuns la o rezolvare în acest caz".

În timpul audierii, judecătorul a precizat că Nafissatou Diallo a ajuns la o înţelegere financiară şi cu cotidianul New York Post, pe care îl dăduse în judecată anul trecut după ce publicaţia scrisese despre ea că ar fi prostituată. Înţelegerile financiare, ce pun capăt cauzelor civile, sunt extrem de frecvente în SUA, în acest mod evitându-se procese îndelungate şi costisitoare, cu rezultate incerte.

În condiţiile acordului secret, rămâne un mister cât a acceptat DSK să plătească. Recent, avocatul său William Taylor a calificat drept complet false informaţiile potrivit cărora fostul director al FMI ar fi acceptat să plătească 6 milioane de dolari. Suma este însă considerată plauzibilă de un avocat american şi fost procuror, Matthew Galluzzo.

Prin această înţelegere, DSK a scăpat definitiv de "afacerea Diallo", la 19 luni după scandalul răsunător care l-a constrâns să demisioneze de la conducerea FMI şi a pus capăt ambiţiilor sale prezidenţiale în Franţa. Scandalul a dus, în cele din urmă, şi la despărţirea de soţia sa, jurnalista Anne Sinclair.

DSK nu va mai trebui să explice niciodată ce s-a întâmplat în acea zi de 14 mai 2011 în apartamentul său de la hotelul Sofitel din New York.

El a recunoscut, la un moment dat, că a avut o scurtă relaţie necorespunzătoare cu respectiva cameristă, originară din Guineea, dar a negat recurgerea la constrângere sau violenţă.

Necazurile lui DSK nu au luat însă sfârşit, el fiind inculpat în Franţa pentru proxenetism în dosarul cunoscut drept afacerea Carlton. Justiţia franceză urmează să se pronunţe miercuri, 19 decembrie, cu privire la cererea de nulitate depusă de avocaţii săi.
Sursa: Agerpres