Anul trecut, românii care muncesc în străinătate au doborât din nou recordul în ceea ce priveşte volumul de bani cu care şi-au alimentat rudele şi familiile rămase în ţară. Astfel, leul a intrat în 2008 întărit în faţa euro.

Până şi cele mai îndrăzneţe estimări al Băncii Naţionale a României referitoare la volumul remitenţei de bani în ţară din partea cetăţenilor români care muncesc în străinătate au fost depăşite. Anul trecut, aceştia au trimis acasă aproape de două ori mai mulţi bani comparativ cu 2006.

„Băncile comerciale au declarat că tendinţa de apreciere a leului care se simte pe final de an se datorează intrărilor de bani din străinătate“, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. „După aprecierile Băncii Naţionale, doar în decembrie intrările de bani vor fi de peste un miliard de euro. Mi-e teamă însă să fac vreo estimare pentru întregul an pentru că noi am apreciat că va fi vorba de 6,2 miliarde de euro trimise acasă de românii care se află în străinătate, dar acum credem că va fi vorba de o sumă mai mare“, mai spune Vasilescu.

Peste 25 de milioane de emigranţi în Europa

Potrivit Fundaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare Rurală (IFAD), în 2006, românii au trimis acasă 4,79 de miliarde de dolari (3,7 miliarde de euro, la cursul mediu euro-dolar din 2006), ceea ce corespundea cu aproape 4% din PIB. România ocupa primul loc într-un astfel de clasament european, urmată de Polonia (4,76 miliarde dolari) şi Serbia şi Muntenegru (3,6 miliarde de dolari). La fel ca în Albania şi Republica Moldova, potrivit IFAD, peste 50% din banii trimişi de români acasă au ajuns în zonele rurale, iar situaţia tinde să se păstreze similară şi în acest an. Aceleaşi statistici arată că la nivel european sunt peste 25,4 milioane de emigranţi care au trimis acasă echivalentul a peste 50 de miliarde de dolari (40 de miliarde de euro). În medie, aceştia trimit acasă 1.881 de dolari anual, media unei trimiteri fiind de 169 de dolari.

84-9758-21_adrianvasilescu_52_c.jpg«Mi-e teamă însă să fac vreo estimare pentru întregul an, am apreciat că va fi vorba de 6,2 miliarde de euro, dar acum credem că va fi vorba de o sumă mai mare.»
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR

Estimare

7 miliarde de euro, acesta ar putea fi, în estimarea BNR, valoarea totală a banilor trimişi în ţară de românii din străinătate pe parcursul anului 2007.