În 2020, cercetătorii au analizat datele de la Office for National Statistics și Happy Planet Index pentru a afla de câți bani ar avea nevoie un britanic din clasa mijlocie pentru a fi fericit. Răspunsul: 33.864 lire sterline sau mai mult, potrivit Sciencefocus.

Partea „mai mult” este cheia. Un studiu publicat în 2021 de Matthew Killingsworth de la Universitatea din Pennsylvania sugerează că, cu cât avem mai mulți bani, cu atât suntem mai fericiți.

Oamenii mai bogați tind să aibă o sănătate mai bună, iar o sănătate mai bună are un impact mare asupra fericirii. Oamenii bogați care își cheltuiesc banii pentru a ”cumpăra” mai mult timp liber și a investi mai mult în experiențe decât în ​​„chestii”, își pot spori fericirea.

Fericirea e afectată mai ales când ne comparăm cu ceilalți

Ceea ce ne afectează adesea fericirea este cât de mult și cum ne comparăm cu ceilalți. Dacă putem menține același nivel de viață ca și cei din jurul nostru, avem un grad mai înalt de bunăstare și astfel ne simțim mai fericiți. Putem trăi într-un cartier de lux sau într-o țară bogată, dar dacă nu avem o mașină nouă, așa cum are vecinul nostru, vom fi nefericiți, conform științei.

De ce scandinavii se declară cei mai fericiți

Efectele privării relative explică de ce fericirea medie a stagnat de-a lungul timpului, în ciuda creșterilor accentuate ale veniturilor la nivel global. Impozitele pe cheltuieli „în căutarea statutului”, precum și impozitul pe venit mai mare pot diminua impactul negativ al privării relative asupra bunăstării. Asta explică de ce țările scandinave cu impozite mari ajung adeseori în fruntea sondajelor în care oamenii de aici se declară cei mai fericiți.

Copiii cu părinți bogați prezintă un risc mai mare de a suferi de depresie

Potrivit unui studiu din Psychology Today, copiii cu părinți bogați prezintă un risc mai mare de a suferi de depresie, anxietate, tulburări alimentare și abuz de substanțe. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că, pe măsură ce ne îmbogățim, putem deveni mai puțin etici și mai puțin empatici. Bogăția ne conferă un sentiment de libertate și, cu cât suntem mai bogați, cu atât ne pasă mai puțin de problemele și sentimentele altor persoane.

În schimb, psihologii de la Universitatea din San Francisco au descoperit că persoanele cu venituri mai mici sunt cititori mai buni ai expresiilor faciale și mai empatici.

sursa foto: Aleph.ro