Un milion de dolari sunt disponibili pentru finantarea producatorilor din zone rurale, in scopul incurajarii acestora sa devina competitivi pe pietele externe. Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si MASHAV, Centrul pentru Cooperare Internationala a Ministerului Afacerilor Externe al Statului Israel, desfasoara in Romania un program multianual cu o componenta consistenta de granturi pentru fermieri. Domeniile in care acestia trebuie sa activeze pentru a putea obtine finantare sunt: culturi agricole, activitati economice bazate pe agricultura, marketing si vanzari de produse agricole sau alimentare. ,,Categoriile de produse care intra sub incidenta programului sunt fructele si legumele, produsele lactate, cresterea animalelor si prelucrarea carnii, cereale. In cazul produselor lactate si din carne, selectia cererilor de finantare va fi mai dura, pentru ca nu vom admite abateri de la standardele de calitate si masurile de igiena,,, spune Carmi Abramovitch, coordonatorul programului din partea MASHAV.
In cazul cultivatorilor unor produse agricole de baza, animale si produse animaliere, se impun cerinte suplimentare referitoare la dimensiunea terenului sau numarul de capete. Spre exemplu, pentru culturi de grau, porumb, lucerna etc. sunt necesare cel putin 1.000 de hectare, iar pentru animale, cel putin 100 de capete. ,,Pot beneficia de finantari fermele private inregistrate in Romania, cu produse de calitate. Daca acestea fac parte dintr-o asociatie este si mai bine, dar nu este o conditie eliminatorie. Sunt eligibile si organizatiile nonprofit active in domeniul agricol,,, mai spune Abramovitch. Solicitantii vor putea cere fonduri in suma maxima de 50.000 USD, iar cofinantarea proprie trebuie sa fie de 50% din costurile totale ale proiectului. Nici un fel de cheltuieli pentru remuneratia personalului nu sunt luate in considerare. Termenul limita pentru depunerea proiectelor este 15 iulie. Documentatia necesara se poate obtine de la sediul MASHAV din Bucuresti. ,,Cei care nu prind licitatia din acest an se pot pregati de pe acum pentru cea de anul viitor,,, explica Abramovitch. De asemenea, fermierii romani pot beneficia de o suma de alte ajutoare din partea MASHAV si USAID.
Spre exemplu, o alta componenta a programului de cooperare este aceea de training pentru agricultori, atat in Romania, cat si in Israel. ,,Cursurile se axeaza pe proceduri si tehnici de insamantare si recoltare, precum si de crestere a animalelor, astfel incat sa ajute la obtinerea unor produse finite competitive,,, spune directorul de program. ,,De fapt, scopul intregului program este imbunatatirea treptata a activitatii fermierilor, pentru ca produsele sa atinga standardele de calitate cerute la export,,, mai spune Abramovitch.
Ultima componenta a programului se refera la sustinerea cultivarii si promovarii produselor agricole bazate pe biotehnologie (,,biotech,,), adica ,,acele produse care se dezvolta prin procese biologice normale, dar sunt ajutate de tehnologie pentru a deveni mai performante,,, asa cum explica diplomatul israelian. Cultivatorii de astfel de produse pot si ei candida pentru a obtine finantare de la MASHAV. Licitatia pentru proiecte axate pe obtinerea de produse ,,biotech,, va fi corelata apoi cu sustinerea acestora la export. ,,Totul este ca fermierii sa afle care sunt oportunitatile pe care le pot valorifica. Inca de la lansarea programului am intampinat mari probleme, deoarece am dorit sa contactam fermierii care ar putea fi eligibili si nu exista nici o baza de date in acest sens. Am apelat pana la urma la bazele de date ale UE si la cele care exista la Ministerul Agriculturii. Speram ca informatia va ajunge, pana la urma, la toti cei interesati,,, conchide Abramovitch.

Detalii despre programul USAID – MASHAV

· Beneficiarii finantarilor trebuie sa acopere din surse proprii sau alternative cel putin 50% din costurile totale aprobate ale proiectului.
· In cazul cultivatorilor unor produse agricole de baza, animale si produse animaliere se impun cerinte suplimentare astfel:
Suprafata cultivata:
· Culturi in aer liber (grau, porumb, lucerna, soia, etc.): cel putin 1.000 de hectare
· Legume (in camp): peste 40 de hectare
· Legume, (sere sau solarii): peste un hectar
· Flori: peste 0,5 hectare.
Animale si produse animaliere:
· Standarde sanitare elementare si capacitate de a se califica pentru nivelul de standarde sanitare pentru export.
· Marimea operatiunii: mai mult de 100 de capete.