Unul dintre cei mai importanţi creatori de afaceri din România a găsit în piaţa de capital aliatul ideal pentru a-şi înmulţi banii obţinuţi în urma exiturilor din mai multe companii de succes.

Pentru Marius Ghenea, intrarea pe piaţa de capital a venit ca o necesitate firească, după ce a realizat primul exit important ca antreprenor. Se întâmpla în anul 2002, după retragerea de la Flamingo, la acel moment cel mai mare retailer autohton din domeniul IT. Bursa a reprezentat unul dintre instrumentele cele mai potrivite pentru plasarea unei părţi a banilor rezultaţi din tranzacţie, investiţia în acţiuni fiind şi uşor de manevrat, şi aducând profituri foarte bune.

„Către bursă m-a adus un bun prieten de-al meu care a lucrat pe piaţa de capital şi care m-a ajutat să înţeleg oportunităţile de pe această piaţă, ca şi faptul că, fiind un „antreprenor în serie“, în general, un exit nou a însemnat pentru mine şi „fresh cash“ pe care trebuia să îl investesc, iar bursa era una dintre opţiunile relativ simple şi cu randament bun“, povesteşte Marius Ghenea.

Sfaturile brokerilor deţin un loc privilegiat

Momentul realizării primelor plasamente în acţiuni nu a fost neapărat unul ales de omul de afaceri, însă s-a dovedit a fi unul foarte bun, deoarece la puţin timp după aceea piaţa a început să crească, iar în primele zece luni, capitalul de pornire fusese deja dublat.

Succesul de la început nu s-a bazat pe vreo reţetă secretă. „Acum cinci – şase ani, lucrurile erau extrem de simple pe piaţă, un număr foarte mic de titluri reprezentând în mod informal un index foarte bun al pieţei, ţinând cont de numărul în general redus de titluri de la acel moment de pe bursă şi de lipsa de lichiditate“, spune Ghenea.

Dacă începutul a fost marcat şi de norocul de a da peste o piaţă în creştere, în anii următori, experienţa căpătată, şi nu în ultimul rând sfaturile primite de la brokerii cu care lucrează, au fost cele care l-au ajutat să păstreze un nivel excelent al randamentelor. Sumele mari investite la bursă de Marius Ghenea au şi avantaje, şi dezavantaje. Pe de o parte, lichiditatea mică de la BVB i-a creat, uneori, mici probleme în manevrarea portofoliului. Pe de altă parte însă, îşi poate permite să lucreze cu mai multe societăţi de brokeraj, lucru care, după cum recunoaşte, l-a ajutat foarte mult. „Mi se pare interesant să văd în paralel mai multe experienţe şi moduri de abordare a pieţei, mă ajută să înţeleg mai bine ce se întâmplă, să evaluez mai corect performanţa unui portofoliu (pentru că ea nu poate fi analizată decât în relaţie cu un alt portofoliu sau cu un index, iar BVB nu a avut un index extrem de reprezentativ în primii ani de existenţă)“, explică el avantajele de a lucra cu mai mulţi brokeri.

De altfel, sfaturile primite de la brokerii cu care colaborează au un loc privilegiat în strategia sa de investiţii, având în vedere că, după cum afirmă, nu deţine nici informaţiile actualizate despre piaţă şi nici timpul necesar pentru a gestiona în mod activ portofoliul. Această conlucrare l-a ajutat de-a lungul timpului să obţină performanţe foarte bune. În anul 2006, spre exemplu, plasamentele de la bursă i-au adus cel mai bun randament din tot portofoliul de investiţii, care mai conţine o varietate destul de mare de investiţii private în diverse companii.

Diversificarea portofoliului este regula de bază

Care sunt acţiunile pe care le vede Marius Ghenea „pe val“ în viitorul apropiat? „Cred că în perioada imediat următoare (pe termen scurt) SIF-urile au un potenţial de detentă foarte bun, mai ales pentru că au înregistrat scăderi semnificative în ultimele luni, aşa că o revenire pare iminentă“.

Unul dintre principiile după care Marius Ghenea îşi ghidează investiţiile la bursă este cel al diversificării portofoliului, având în vedere că nu este un investitor speculativ, ci unul pe termen lung. Urmând acest principiu, a plasat bani şi în fonduri deschise de investiţii, a investit recent şi în străinătate, iar în prezent analizează şi posibilitatea de a „testa“ piaţa instrumentelor derivate.

Nici perioadele de corecţie dramatică traversate uneori de Bursă, nici atât de lăudatul domeniu al imobiliarelor, nu l-au convins să renunţe la plasamentele pe piaţa de capital, pentru că, aşa cum afirmă, a văzut şi vede în continuare această investiţie ca una pe termen lung. O viziune care, până acum, a fost una de succes.

Carte de vizită

CREATOR DE AFACERI

Activitatea de antreprenor a lui Marius Ghenea a început în 1994, odată cu fondarea Flamingo Computers, împreună cu doi foşti colegi de facultate. Timp de opt ani a fost director general al Flamingo, până la sfârşitul anului 2001. În prima parte a anului 2002 a înfiinţat FIT Distribution, iar din luna mai a aceluiaşi an a devenit CEO al Flanco International, până cu puţin timp înainte de vânzarea acesteia către Flamingo, la sfârşitul lui 2005. În prezent se ocupă de dezvoltarea mai multor afaceri, între ele, în afară de FIT Distribution, numărându-se site-urile de comerţ electronic pcfun.ro şi electrofun.ro, şi o serie de proiecte în care acţionează ca „business angel“.