Vor apărea mai multe stații de reîncărcare pentru mașini electrice în România. Este disponibilă o sumă de un miliard de euro. Aceasta va ajuta la instalarea de infrastructuri de aprovizionare cu combustibili alternativi pentru transportul rutier, maritim, aerian şi pe căi navigabile interioare de-a lungul reţelei transeuropene de transport (TEN-T).

Comisarul pentru Transporturi susține măsurile pentru mașini electrice

Executivul comunitar a oferit mai multe informații într-un comunicat. Potrivit documentului, Comisia Europeană a luat în considerare mai multe măsuri în ceea ce priveşte reţeaua rutieră.

Mai precis, autoritățile europene vor oferi pentru staţiile de reîncărcare cu energie electrică de mare putere şi de realimentare cu hidrogen. Va fi oferit sprijin și pentru staţiile de reîncărcare în megawaţi pentru vehicule grele.

În cadrul aeroporturilor, Comisia Europeană oferă sprijin pentru aprovizionarea cu energie electrică şi cu hidrogen. în ceea ce priveşte porturile, este oferit sprijin pentru aprovizionarea cu energie electrică şi cu hidrogen. O altă măsură vizează un sprijin pentru instalaţiile de buncheraj cu amoniac şi metanol.

Comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean, a susținut că numărul „tot mai mare” de cereri pentru Mecanismul destinat infrastructurii pentru combustibili alternativi confirmă „relevanţa acestui instrument de finanţare pentru sectorul european al transporturilor”.

masini electrice
SURSA FOTO: Dreamstime

Cererea de propuneri pune la dispoziţie încă un miliard de euro pentru instalarea de infrastructuri

Aceasta a spus și că cererea de propuneri pune la dispoziţie încă un miliard de euro pentru instalarea de infrastructuri pentru combustibili alternativi pe şosele. Este vizat și transportul urban din oraşe, în porturi şi în aeroporturile din întreaga Uniune.

„Numărul tot mai mare de cereri pentru Mecanismul destinat infrastructurii pentru combustibili alternativi confirmă relevanţa acestui instrument de finanţare pentru sectorul european al transporturilor. Cererea de propuneri pe care o lansăm astăzi pune la dispoziţie încă un miliard de euro pentru instalarea de infrastructuri pentru combustibili alternativi pe şosele, inclusiv pentru transportul urban din oraşe, în porturi şi în aeroporturile din întreaga Uniune. Aceasta poate reprezenta o importantă acoperire a decalajelor în ceea ce priveşte investiţiile masive necesare în scopul asigurării unei infrastructuri sustenabile şi accesibile pentru vehiculele electrice şi încurajez cu fermitate toate statele membre, în special pe cele din Europa de Est şi de Sud, să o utilizeze”, a declarat comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean.

Această a doua fază a MICA (2024-2025) va sprijini punctele de reîncărcare cu energie electrică şi cu hidrogen de pe principalele coridoare şi din principalele noduri de transport ale Uniunii Europene.

Solicitanţii îşi pot depune propunerile înainte de oricare dintre cele trei date-limită:

  • 24 septembrie 2024;
  • 11 iunie 2025;
  • 17 decembrie 2025.