Dispar banii cash? Banca Centrală a Spaniei a început să își informeze clienții cu privire la beneficiile unui euro digital.

Pe data de 19 octombrie, Banca Centrală de la Madrid a publicat un text în care explică natura și utilizările potențialei monede digitale a băncii centrale (CBDC) a Uniunii Europene.

Textul poate fi citit aici.

Dispar banii cash? Avantajele existenței euro digital

Potrivit instituției, formatul fizic de numerar „nu permite exploatarea tuturor avantajelor oferite de digitalizarea în creștere a economiei și a societății”. Însă euro digital va face din plățile electronice o piesă vitală a sistemului financiar, notează cointelegraph.com.

Autorii au subliniat nivelul de confidențialitate al unor eventuale plăți offline cu euro digital, echivalent cu cel al plăților în numerar. Aceștia mai precizează că în formularul online, datele utilizatorilor vor fi în continuare vizibile doar pentru instituțiile lor financiare și nu pentru furnizorul de infrastructură CBDC, Eurosystem.

Calendarul publicat în text arată că actuala „fază de pregătire”, lansată pe 18 octombrie, se va încheia până în 2025. Dar decizie finală privind emiterea unui CBDC pan-UE nu a fost încă luată.

Recent, Banca Finlandei și-a exprimat, la rândul său, sprijinul pentru euro digital. Un membru al consiliului de administrație, Tuomas Välimäki, l-a numit „ cel mai de actualitate proiect ” din sectorul plăților european.

BCE nu este de acord cu dispariția plăților în numerar

Recent, BCE a comentat o propunere a Comisiei Europene cu privire la reglementarea plăţilor cu numerar. Instituția a ținut să clarifice faptul că magazinele şi furnizorii de servicii nu pot exclude numerarul ca mijloc de plată, potrivit Bloomberg. Oficialii UE au propus doar monitorizarea situaţiei şi luarea de măsuri dacă aceste practici devin mult prea răspândite.

Luni, pe 16 octombrie, BCE a apreciat într-un aviz juridic că „răspândirea unor astfel de situaţii ar submina în mod grav statul de mijloc legal de plată al bancnotelor şi monedelor euro.” Potrivit instituției de la Frankfurt, „în propunerea de reglementare ar trebui inclusă o nouă prevedere care să stipuleze în mod clar că o excludere ex-ante a numerarului este interzisă.”

Și băncile centrale din zona euro şi-au exprimat, la rândul lor, îngrijorarea cu privire la acest subiect. În luna februarie, Autoritatea monetară din Ţările de Jos a publicat un raport în care a avertizat că acceptarea plăţii cu numerar în unele locuri, inclusiv la cinematografe, parcări şi farmacii, este mult prea mică. Mai multe puteți citi aici.