După ce au înmulţit comisioanele la credite, deranjånd şi Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), băncile au început să perceapă comisioane noi pentru contul curent.

Scăderea dobånzilor la toate tipurile de credite, operată de bănci în anii trecuţi, a fost imediat compensată prin inventarea comisioanelor lunare la sold, a celor de rezervă minimă obligatorie etc. Între timp, dobånzile au crescut din nou, dar comisioanele au rămas. Introducerea unor comisioane noi, fără anunţarea clienţilor, a atras numeroase reclamaţii la ANPC. Autoritatea a început să dea amenzi băncilor pe diverse speţe în care a constatat abuzuri. Valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la 150.000 lei. Instituirea unui cod de bună practică bancară, modificarea şi completarea legislaţiei privind protecţia consumatorului sunt soluţiile propuse pentru  rezolvarea conflictelor dintre bănci şi clienţi, pe tema creditelor. Codul va fi gata în această toamnă.

În acest context, băncile caută noi surse de venit pentru a nu-şi vedea afectate profiturile. Şi unde puteau să umble? Tot la comisioane, dar nu la cele aferente creditelor, pentru că acestea sunt în atenţia ANPC. Cel mai utilizat produs bancar este contul curent. Fără el nu există nici carduri, nici credite, nu se pot face nici încasări, nici plăţi. Aşa că, din 2008, o serie de bănci au inventat comisioane noi, pe care le-au şi transpus în practică. Altele, se pregătesc să le implementeze. După ce BCR a introdus comisioane pentru plata facturilor la ghişeul băncii, alte bănci au introdus comisioanele pentru depunerea de numerar în propriul cont al clientului (Alpha Bank pentru persoane juridice şi, din nou, BCR).

Mai inventive, Raiffeisen Bank şi Volksbank au introdus şi comisioane pentru încasări, nu doar pentru plăţi. Mai exact, dacă cineva virează bani în contul unui client al acestor bănci, o anumită sumă de bani este reţinută de bancă. Sumele variază între trei şi 40 de lei, în funcţie de suma care intră în contul curent. Cu cåt suma este mai mare, cu atåt comisionul de încasare creşte.

Protecţia consumatorului, legată de måini

Există şi taxe pentru conturile curente inactive (dormante – conturi prin care nu se desfăşoară operaţiuni): la Banca Romånească şi Bancpost. Taxele de administrare pentru conturile dormante sunt de zece lei pe lună, în timp ce comisioanele de administrare pentru un cont activ sunt între 1 şi 1,75 lei pe lună sau chiar nu există.

Din păcate pentru consumatori, dar din fericire pentru bănci, ANPC nu are nici o lege care să îi permită să sancţioneze comisioanele abuzive percepute în cazul contului curent.

Costuri standard

COMISIOANELE UZUALE
Deşi costurile deschiderii unui cont variază între 1,5 şi 3,5 lei, există destul de multe bănci care au renunţat la această taxă modică. Administrarea contului costă între 1,5 şi 3,5 lei pe lună. La Alpha, Volksbank şi Garanti Bank, aceste servicii sunt gratuite. Cele mai piperate sunt însă comisioanele aferente plăţilor interbancare pe suport de hårtie, deoarece unele bănci, precum BCR, percep un procentaj cuprins între 0,2% şi 0,4% din suma plătită. La alte bănci, tarifele sunt cuprinse între patru şi zece lei. Mai există comisioanele de retragere de numerar, pentru extras de cont şi o serie de comisioane extraordinare (investigaţii bancare, duplicate, anulări ordine).

6,63 miliarde de lei sunt veniturile nete din dobånzi realizate de băncile din Romånia pe parcursul anului 2007, cea mai mare pondere în profitul agregat al sistemului bancar

DOBÂNDA VARIABILĂ: 0%

Nu este vorba de vreo campanie promoţională la credite sau carduri de credite, ci dobånda cu care „bonifică“ Bancpost toate conturile curente în lei. Pentru conturile în valută, banca este ceva mai darnică şi oferă o dobåndă de 0,15%. Este ştiut că dobånzile la contul curent nu ajung nici la 1%, dar la o dobåndă variabilă de 0% se pune întrebarea: banca poate face şi dobånzi negative, chiar dacă avem inflaţie şi nu deflaţie?

ÎNCASĂRI TAXATE

La Raiffeisen Bank şi Volksbank s-au introdus şi comisioanele pentru încasări. Sunt, totuşi, ceva mai mici decåt cele aferente plăţilor. Sumele variază între trei lei şi 40 de lei, în funcţie de suma care intră în contul curent, pe baza grilei proprii a băncii. La BCR, conturile curente în valută sunt taxate în momentul încasării unor plăţi cu sume cuprinse între 0 şi 70 de euro. Conturile în lei nu sunt încă comisionate.

DEPUNERI CONTRA COST

La BCR, trebuie să mergi cu bani de-acasă dacă vrei să faci o depunere de numerar în propriul tău cont. La fel cum pentru o factură de telefon de 20 de lei clientul trebuie să mai plătească cinci lei pentru încasarea ei la ghişeul băncii, şi pentru depunerea unei rate de credit sau a unei sume economisite va fi taxat cu un leu. Pentru conturile în vaută însă, BCR nu percepe comision. La Alpha Bank, persoanele juridice care depun bani în cont sunt taxate cu 0,1%.

DACĂ DORMI, PLĂTEŞTI!

Dacă timp de 6 sau 12 luni, printr-un cont curent nu s-a efectuat nici un fel de operaţiune, contul devine dormant. La Volksbank, conturile dormante se închid automat. În cazul Bancpost şi Banca Romånească însă, conturile dormante se taxează cu 10 lei pe lună. Cei care nu mai au bani în contul respectiv riscă să treacă pe sold negativ, dar dacă contul curent nu este legat de o formă de împrumut, clientul nu e raportat la Biroul de Credit.