BNP Paribas va reduce nivelul bonusurilor cu 52%, la 488,7 milioane de euro, iar Societe Generale, banca franceză cea mai lovită de temerile privind lichidităţile în 2011, va scădea nivelul bonusurilor cu 44%, la 410 milioane de euro.Ambele bănci au majorat salariile de bază pentru 2011, cu 1,2% la BNP şi 4% la SocGen, pentru a-şi păstra angajaţii performanţi.
Luni, acţiunile băncilor franceze au scăzut puternic luni la bursa de la Paris, după ce victoria în alegeri a lui Francois Hollande a sporit temerile că instituţiile de creditare se vor confrunta cu taxe mai ridicate şi ar putea fi nevoite să dividă unele din operaţiunile lor mai riscante.Acţiunile BNP Paribas înregistrau luni un declin de 4,1%, acţiunile Societe Generale au scăzut cu 4,5% iar acţiunile Credit Agricole cu 5,4%.Hollande s-a angajat în campania electorală că va forţa băncile să separe activităţile de retail de cele de investiţii, considerate ‘speculative’, va impune o taxă pe toate tranzacţiile şi va majora taxa pe profiturile băncilor cu 15%.
Bonusuri la jumătate

Analiştii se aşteaptă ca bonusurile acordate de bănci să scadă cu aproape 40%, în urma declinului veniturilor ca urmare a crizei datoriilor din zona euro.Şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) ia în considerare reglementări legale obligatorii în cazul remuneraţiei bancherilor şi a bonusurilor, iar Uniunea Europeană a cerut EBA să analizeze, până în 2013, modul în care sunt plătiţi bancherii, ca parte a unui proiect legislativ vizând capitalul şi lichiditatea.
Anul trecut, EBA a anunţat că băncile vor trebui să publice numărul angajaţilor care câştigă mai mult de un milion de euro (1,43 milioane de dolari).Autorităţile de reglementare din întreaga lume vor să ţină sub control remuneraţiile bancherilor, pentru a preveni repetarea riscurilor excesive asumate pentru a obţine profituri pe termen scurt, care au contribuit la propagarea crizei financiare mondiale.

Declin la Bursă după alegeri

Acţiunile marilor bănci franceze au scăzut luni pe bursa de la Paris, după ce câştigarea alegerilor de către socialistul Francois Hollande a generat temeri că instituţiile de credit s-ar putea confrunta cu taxe mai mari şi ar putea fi nevoite să separe unele operaţiuni mai riscante. Acţiunile BNP Paribas au scăzut cu până la 4,1%, Societe Generale cu până la 4,5%, iar Credit Agricole cu 5,4%, potrivit Bloomberg.
Hollande l-a învins în alegeri, cu 51,7% din voturi, pe actualul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy.
Noul preşedinte ales al Franţei a numit în timpul campaniei electorale sectorul financiar drept "cel mai mare adversar" al său şi s-a angajat să forţeze băncile să separe operaţiunile de retail de cele "speculative", de investiţii. De asemenea, Hollande a promis să impună o taxă pe toate tranzacţiile şi să majoreze impozitul pe profitul băncilor cu 15%. Adoptarea unor astfel de măsuri ar veni în contexul eforturilor instituţiilor de credit de a-şi reduce îndatorarea, după ce au avut pierderi în restructurarea datoriei statului elen.