După criză, istoria s-a schimbat. Săptămâna trecută, cea mai mare bancă austriacă după active, Erste Group, a raportat pierderi de 1,03 miliarde de euro în trimestrul doi din 2014, în principal din cauza problemelor din România şi Ungaria. Între timp, expunerea rivalei sale vieneze Raiffeisen Bank International la Ucraina şi Rusia a exasperat investitorii.

Nu doar în 2014 Europa Centrală şi de Est a reprezentat un mediu operaţional dificil pentru băncile din Austria: din 2008 instituţiile de creditare ale ţării au cheltuit 44 miliarde de euro – sau 65% din profitul lor operaţional din timpul acelei perioade – pentru acoperirea riscurilor legate de creditare, conform datelor Băncii Naţionale a Austriei (OeNB).

Datele includ şi eforturile legate de Hypo Alpe Adria, un creditor regional în care s-au injectat fonduri masive şi a fost naţionalizat în timpul crizei. Dar aceste probleme ridică semne de întrebare referitoare la modul în care mai funcţionează modelul băncilor austriece concentrat pe CEE.

“Motivul pentru care băncile austriece s-au extins în Europa Centrală şi de Est a fost că ele au sperat că penetrarea bancară în regiune se va apropia de cea din Europa Occidentală şi prin urmare ele vor înregistra un ritm de creştere mai rapid decât băncile cu expunere la Europa Occidentală. Dar 15 ani mai târziu, pieţele nu s-au apropiat. Nu doar asta, ci se pare că băncile nu au calculat adecvat riscurile. Expansiunea băncilor austriece a fost alimentată de împrumuturile în valută, dar când monedele străine s-au prăbuşit, ele au rămas cu un nivel ridicat al creditelor neperformante”, a explicat Eleni Papoula, analist la Berenberg, citat de Agerpres.

Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.