Băncile locale sunt printre puţinele din Europa care nu atrag, decât ca excepţie, depozite pe termene mai lungi de un an. Situaţia se poate schimba însă chiar de anul acesta.

Depozitele ban­care pe pe­rioade medii şi lungi ar putea de­veni, de anul acesta, o obişnuinţă şi în România. Mai multe bănci locale observă o schimbare în comportamentul de economisire al clienţilor şi se gândesc serios să lanseze depozite cu scadenţe de până la cinci-zece ani. Mişcarea ar fi, de altfel, una normală dacă ne gândim la faptul că aceleaşi bănci care domină sistemul bancar autohton oferă deja astfel de produse în toate ţările comparabile cu România din zona Europei Centrale şi de Sud-Est.

În opinia directorului de retail al BCR, Sorin Mititelu, trecerea de la maturităţi de trei-şase luni (preferate în prezent de români) la scadenţe de până la cinci şi chiar zece ani reprezintă una dintre provocările importante pentru sistemul bancar în 2010. Şi reprezentanţii altor bănci văd posibilă dezvoltarea produselor de economisire pe termene lungi şi chiar vor să introducă în portofoliu astfel de depozite. „Luăm în considerare dezvoltarea unor produse de economisire pe termen lung. Nu am făcut încă studii în acest sens, însă, din experienţa anilor trecuţi, cred că în cazul în care băncile vor dezvolta astfel de produse va exista şi o cerere corespunzătoare din partea pieţei“, spune Okan Yurs­tsever, director de retail al Garanti Bank.

Condiţiile actuale ale pieţei par propice pentru dezvoltarea economiilor pe termene lungi. „Analizăm permanent comportamentul şi nevoile clienţilor noştri şi studiem piaţa în ansamblu. Până acum, concluziile au arătat preferinţa clienţilor pentru depozitele pe termene scurte, de maximum trei luni. În ultima vreme, însă, apare potenţialul pentru produsele de economisire pe termen lung, cu randamente atractive, odată cu scăderea dobânzilor pe piaţă“, spune Eliza Erhan, director de retail la Millennium Bank.

În prezent, doar trei bănci locale oferă posibilitatea constituirii unor depozite cu scadenţe mai lungi de un an (maximum trei ani). Este vorba despre BRD Groupe Société Générale, OTP Bank şi Pro Credit. În cazul celei de-a doua bănci, depozitele mai lungi de un an reprezintă doar 0,5% din totalul depozitelor atrase şi au scăzut în 2009 cu 40% faţă de 2008.

O altă bancă ce oferă posibilitatea constituirii de economii pe termene de peste un an este Intesa San Paolo, însă o face sub forma certificatelor de depozit cu maturitate la 18 luni, care, potrivit reprezentanţilor băncii, au destul succes.

Pe de altă parte, Raiffeisen Bank are în portofoliu un plan de economii pentru copii, a căror scadenţă coincide cu momentul în care copilul ajunge la vârsta majoratului.

Modele pe tot continentul

196-47229-capital_27.jpgErste Bank, Unicredit, Raiffeisen sau Piraeus, bănci de top în România, oferă în alte ţări astfel de produse de mai multă vreme. Este vorba nu doar despre Cehia, Ungaria sau Polonia, ci şi despre ţări din afara Uniunii Europene, cum ar fi Serbia sau Croaţia, state în care acestea au reprezentanţe. Prin Bank Pekao, grupul UniCredit oferă în Polonia depozite în euro pe termene lungi doar pentru IMM-uri. Pentru persoane fizice, economisirea pe termen lung este posibilă doar în zloţi. Perioada maximă de constituire ajunge la 36 de luni.

În Ungaria, situaţia stă exact invers, adică doar populaţia poate constitui depozite pe termene mai lungi de un an, maturitatea maximă ajungând până la cinci ani. În Cehia, perioada de constituire merge până la 60 de luni în cazul subsidiarei Unicredit. În Grecia, Piraeus Bank oferă şi ea depozite pe mai mult de doi ani cu dobânzi de până la 3% la euro. În Croaţia, depozitele atrase de subsidiara Erste au o maturitate de până la cinci ani pentru populaţie şi până la zece ani pentru companii, acesta putând fi şi modelul pentru anunţatele produse ale BCR. Nu întotdeauna însă (vezi tabelul) depozitele pe termene lungi aduc şi randamente mai mari.

Un depozit constituit acum în România poate avea scadenţa cel târziu în 2013. Până la jumătatea anului, băncile ar putea accepta termene mai mari de depunere, chiar până în 2020