"Dacă nu vor exista creşteri de salarii va fi foarte greu de găsit clienţi noi. Anul trecut, majoritatea activităţii s-a concentrat pe refinanţări", a mai spus acesta.

Însă, spune directorul Garanti, anul acesta, "din cauza creşterii de costuri care s-a produs la nivelul pieţei financiare în ultimul trimestru al anului trecut va fi greu şi cu refinanţările. Cu toate acestea, nu se poate spune că piaţa este moartă: lumea încă mai cumpără şi mai refinanţează".

Deşi a participat la celalalte faze ale Programului "Prima casă", Garanti nu ia parte la Prima casă 4. "Profitabilitatea nu este foarte bună aici, dar este un program social pe care l-am sprijinit. Se vede de altfel că numărul băncilor din program a scăzut puţin în a patra fază. Dar avem credite similare", a mai spus Burak Yildiran. În prezent, banca pregătește un nou proiect pe segmentul carduri. În 2008, aceasta a fost prima instituție care a pus pe piață cardul contactless.

România este pregătită pentru şocuri

La nivel corporate, Garanti a pus accentul pe finanţarea firmelor din domeniul manufacturii, dar şi a celor din construcţii."Am început să finanţăm construcţiile imediat după începutul crizei. Înainte de criză nu am finanţat acest segment pentru că ne aşteptam la un boom al pieţei de real estate", spune directorul Garanti. De asemenea, banca se află în faza de due-dilligence pentru finanţarea unor proiecte de energie.

Directorul Garanti este de părere că România este pregătită pentru a face faţă şocurilor externe. "Îmbunătăţirea situaţiei de la nivel macroeconomic, pe care am văzut-o până acum, cred că va merge până la nivele de adâncime şi va ajuta toată economia românească să scape de această criză", spune Burak Yildiran.

Pentru 2012, Garanti, una din băncile care crescut agresiv în criză, şi-a planificat o creştere pentru toate segmentele de circa 10%. În 2011, grupul Garanti a înregistrat un profit net consolidat de 8,3 milioane de euro. Banca şi-a crescut portofoliul de credite cu 19%, până la 936 milioane de euro. Volumul depozitelor era la finele lui 2011 de 467 milioane de euro.