Deşi banca a înregistrat o creştere a veniturilor operaţionale, cu 2,8%, până la 746,6 milioane lei, cheltuielile operaţionale au avansat mai rapid, cu 9%, până la 366 milioane lei, astfel că profitul operaţional înainte de provizioane a scăzut uşor, cu 2%, până la 380,5 milioane lei.

Creşterea cheltuielilor operaţionale a fost determinată în principal de extinderea reţelei, de majorarea contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor (de la 0,2% la 0,3%), de creşterea cu 5% a cotei TVA, precum şi de creşterea costurilor de personal (pe fondul extinderii reţelei).

Totuşi, uşoara reducere a performanţei operaţionale semestriale, pe fondul dezvoltării băncii, a fost compensată de scăderea costurilor cu provizioanele, cu 35 milioane lei (de la 330 milioane lei la 295 milioane lei), astfel că profitul brut după provizionare a crescut cu 42%, la 85,3 milioane lei, faţă de 60 milioane lei în primul semestru din 2010.
În acest context, profitul net din primul semestru a ajuns la 65,67 milioane lei, în creştere cu 98% faţă de cel din perioada similară a anului trecut, când a fost de 33,2 milioane lei.
"Rezultatele obținute în prima parte a acestui an sunt, şi de această dată, promițătoare. Focusul nostru a fost creşterea sustenabilă a profitului şi a cotei de piață. Toate cele patru linii de afaceri ale băncii noastre au fost gestionate adecvat actualului context economic. Am continuat şi continuăm să acordăm credite, iar prin produsele şi serviciile lansate în primele 6 luni venim cu soluții financiare pentru clienții noştri. Stim că anul 2011 va fi, în continuare, cu provocări, tocmai de aceea suntem precauți, dar pregătiți pentru a atinge obiectivele stabilite pentru acest an", a declarat Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania.
Portofoliul total de credite a crescut cu 7%, până la un sold de 14,26 miliarde lei, care este preponderent în moneda naţională. Din acest portofoliu, 61,8% reprezintă creditele pentru companii, iar 38,4% împrumuturile către persoane fizice.
La sfârşitul primului semestru din 2011, soldul provizioanelor a ajuns la 1,61 miliarde lei, în creştere cu 9%, în condiţiile concentrării Băncii Transilvania pe managementul riscului, adaptat contextului economic actual. Din aceste provizioane, 258 milioane lei reprezintă provizioane nedeductibile fiscal, constituite suplimentar, ca efect al abordării prudente a managementului riscului de credit.
Creditele neperformate, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 8,32% din total portofoliul de credite la sfârşitul lunii iunie 2011.