Banca Transilvania a actualizat în scădere previziunile de creștere economică

O analiză efectuată de Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania arată că actualizarea în scădere a creșterii economice vine pe fondul temperării consumului privat, care face parte din PIB, dela 7,9% an/an la 3,7% an/an.

Analiza mai arată că această evoluție este determinată și de intensificarea presiunilor inflaționiste, care au implicații nefavorabile pentru venitul real al populației, și de incertitudinea provocată de războiul din Ucraina, precum și de consecințele acestora.

Accelerarea investițiilor productive în economie

Cu toate acestea, Banca Transilvania se așteaptă la accelerarea investițiilor productive în economie. Dacă în anul 2021 acestea erau de 2,3% an/an, acum banca se așteaptă la 4,7% an/an, această accelerare fiind determinată de nivelul redus al costurilor reale de finanțare și implementarea programelor Uniunii Europene.

Pe acest fond, consumul public ar putea crește de la 0,4% an/an în 2021, la 3,7% an/an în 2022, fiind o urmare a perspectivelor de implementare a programelor Uniunii Europene.

Este așteptată o creștere a exporturilor și importurilor

În aceeași analiză, Andrei Rădulescu spune că exporturile și importurile totale ar putea crește cu 6 procente an/an în acest an.

Ritmul anual de creștere economică ar putea accelera la 4,3% în 2023 și 4,5% în 2024, pe fondul continuării ciclului investițional post-pandemie, cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB-ului.

În acest mod, investițiile productive s-ar putea majora cu dinamici anuale de 4,1% în 2023, respectiv 5,5% în 2024, evoluție puternic influențată de nivelul redus al costurilor reale de finanțare și de implementarea programelor Uniunii Europene.

Creșterea dinamicii anuale a consumului privat

De asemenea, analistul spune că dinamica anuală a consumului privat va crește cu 5,6% în 2023 și 5,0% în 2024, determinată de convergența veniturilor spre media europeană, decelerarea presiunilor inflaționiste și nivelul
accesibil al costurilor reale de finanțare.

În acest scenariu consumul public s-ar putea majora cu un ritm anual de 4,3% în 2023 și 2024, evoluție susținută de implementarea programelor Uniunii Europene.

La nivelul cererii externe nete prognozăm creșterea exporturilor și importurilor totale (bunuri și servicii) cu ritmuri medii anuale de 6,3% și 6,9% în perioada 2023-2024.

Analiza instituției bancare avertizează asupra gradului ridicat de incertitudine asociat prognozelor macroeconomice, în contextul modificărilor structurale la nivel mondial (deglobalizare) și semnalelor de reconfigurare pentru arhitectura monetar-financiară internațională (mai ales în contextul evenimentelor din Ucraina).

Pe de altă parte, piețele financiare internaționale au înregistrat o ameliorare a climatului în perioada recentă, ceea ce exprimă premise de continuare a ciclului investițional post-pandemie în sfera economiei reale pe termen scurt.

Analiza mai arată că investitorii străini continuă să fie optimiști cu privire la potențialul economiei interne (fluxuri în majorare cu peste 10% an/an în perioada ianuarie – februarie), aspect influențat de structura solidă de rezistență a economiei.