Potrivit raportului, în Timişoara, unde judecătorii utilizează sistemul electronic de management al dosarelor, soluţionarea litigiilor comerciale şi punerea în executare a sentinţelor durează cu opt luni mai puţin decât în Braşov. De asemenea, Oradea poate oferi un exemplu pozitiv în emiterea autorizaţiilor de construire, care durează 12 zile, comparativ cu 30 până la 45 de zile în alte oraşe. 

În România, studiul analizează reglementările aplicabile mediului de afaceri şi impactul acestora asupra întreprinzătorilor din 9 oraşe: Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti, şi Timişoara. 

Raportul arată că întreprinzătorii români se confruntă cu diferite obstacole de reglementare, în funcţie de locul în care îşi stabilesc afacerile. Punerea în aplicare a reglementările aplicabile mediului de afaceri şi eficienţa instituţiilor publice diferă semnificativ de la oraş la oraş. Cele mai mari decalaje există în obţinerea autorizaţiilor de construire, racordarea la reţeaua de energie electrică, şi soluţionarea litigiilor comerciale, se arată în concluziile raportului. 

"De exemplu, o autorizaţie de construire se obţine în 156 de zile în Oradea – de două ori mai repede decât în Constanţa sau Timişoara. Dar, de asemenea, Oradea are cel mai scump proces: la 7,6% din valoarea depozitului, costul este de 4 ori mai mare decât la Cluj, Craiova sau Iaşi. Racordarea la reţeaua de energie electrică durează mai puţin de 6 luni în Bucureşti, Craiova, şi Iaşi şi aproape 8 luni în Timişoara. Soluţionarea litigiilor comerciale durează aproape 10 luni în Timişoara, cu trei luni mai repede decât în Braşov şi Ploieşti – probabil previzibil, având în vedere volumul de dosare din instanţele respective. Dar acelaşi lucru durează 12 luni la Bucureşti, în ciuda faptului că are cel mai mare număr de dosare pe judecător din ţară", se arată în raport. 

Studiul BM arată că majoritatea oraşelor – cu excepţia Braşovului şi Ploieştiului – au o performanţă peste media UE la soluţionarea litigiilor comerciale, iar Oradea de asemenea la transferul dreptului de proprietate. Cu toate acestea, există încă loc de mai bine în ceea ce priveşte gestionarea autorizaţiilor de construire şi racordarea la reţeaua de energie electrică. 

"Obţinerea autorizaţiei de construire este considerabil mai dificilă decât în majoritatea celorlalte state membre ale UE, în mare parte datorită numărului mare de aprobări pe care constructorii trebuie să le obţină înainte de a solicita un permis de construire. Între timp, pentru racordarea la reţeaua de energie electrică, un întreprinzător trebuie să aştepte cu aproximativ trei luni mai mult decât media UE (de 90 de zile) chiar şi în Iaşi, oraşul care înregistrează cele mai rapide formalităţi dintre cele 22 de localităţi comparate", se arată în raport. 

Bucureştiul se situează în prima jumătate a clasamentului oraşelor româneşti la majoritatea indicatorilor măsuraţi, demonstrând potenţial pentru gestionarea eficientă a unui volum mare de solicitări de servicii din partea sectorului privat. Pe de altă parte, la vecinii noştri atât Budapesta cât şi Sofia se situează pe poziţii inferioare municipiilor mai mici din statele respective. 

"Pentru a uşura procesul de înregistrare a societăţilor comerciale, România ar putea să urmeze exemplul Ungariei şi să consolideze înregistrarea TVA cu înregistrarea fiscală a companiilor la Registrul Comerţului. De asemenea, ar putea lua în considerare introducerea de stimulente pentru a încuraja utilizarea platformei online, de exemplu prin oferirea înregistrării online la tarife substanţial mai mici decât înregistrările pe suport de hârtie – aşa cum s-a procedat în Bulgaria, 
unde aproape trei sferturi din companii se înregistrează electronic", se menţionează în raport . 

Doing Business în Uniunea Europeană 2017: Bulgaria, România şi Ungaria vizează reglementările aplicabile mediului de afaceri şi aplicarea acestora în cinci etape din ciclul de viaţă al unei societăţi comerciale mici sau mijlocii: constituirea unei societăţi, obţinerea autorizaţiei de construire, racordarea la reţeaua de energie electrică, înregistrarea transferului dreptului de proprietate şi soluţionarea litigiilor comerciale în primă instanţă. 

Studiul a fost întocmit de Banca Mondială şi finanţat de Comisia Europeană, Directoratul General pentru Politica Regională şi Urbană.

AGERPRES