Săptămâna viitoare va fi una cheie pentru viitorul BMPS: perioada de subscriere a ofertei va începe luni şi se va încheia pe 21 decembrie, ora locală 14:00 (13:00 GMT). 

Un procent de 35 % din această majorare de capital este destinat acţionarilor şi pieţei italiene, în timp ce restul de 65% este oferit investitorilor instituţionali din Italia şi străinătate. În cazul investitorilor instituţionali, termenul limită este 22 decembrie, ora locală 14:00. 

Obiectivul este acela de a strânge suma de 5 miliarde de euro, stabilită în planurile sale de "însănătoşire", şi, în acest sens, cea mai veche bancă din lume urmează două strategii distincte, dar paralele: pe de o parte, majorarea de capital şi, pe de altă parte, conversia voluntară a datoriei subordonate în acţiuni. 

În ceea ce priveşte căutarea de capital în afara graniţelor, presa a menţionată că BMPS negociază cu investitori internaţionali, precum fondul suveran din Qatar, care ar fi dispus să investească circa un miliard de euro. 

Investitorii din Golf se pare că meditează încă dacă să intre sau nu în BMPS, din cauza instabilităţii politice apărute în urma referendumului ce a dus la demisia premierului Matteo Renzi, în 7 de decembrie. 

Cotidianul economic 'Il Sole 24 Ore' relatează că atât Qatar, cât şi alţi investitori, precum multimilionarii George Soros şi John Paulson, aşteaptă să vadă rezultatul vânzării creditelor neperformante înainte de a lua o decizie în privinţa BMPS. 

În cazul în care aceste operaţiuni nu vor reuşi să aducă 5 miliarde de euro, presa de specialitate preconizează că Guvernul va injecta bani publici cu scopul de a stabiliza banca şi a împiedica afectarea întregului sector. 

Succesorul lui Renzi în funcţia de premier, Paolo Gentiloni, a dat asigurări, la învestirea de către Camera Deputaţilor că "Executivul este pregătit să intervină şi să garanteze stabilitatea băncilor şi a economiilor italienilor". 

Banca toscană are un portofoliu de credite neperformante de 27,7 miliarde euro. Situaţia sa preocupă atât Italia, cât şi Uniunea Europeană, deoarece pune la îndoială solvabilitatea sistemului bancar al ţării, a treia economie din zona euro. 

Într-un comunicat din iulie, Ministerul Economiei a estimat nivelul brut al creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar la 360 miliarde euro, dintre care 200 miliarde euro cu un grad ridicat de insolvenţă. 

MPS, intenţionează să vândă credite neperformante de 27,6 miliarde euro, să concedieze 2.600 de angajaţi şi să închidă circa 500 de sucursale.

AGERPRES