În dorinţa de a face depozitele în franci mai puţin atractive, SNB a decis în luna ianuarie să reducă dobânda la depozite la minus 0,75%.

'Francul elveţian este supraevaluat. Toate schemele noastre indică această evoluţie. Dar nu analizăm doar evoluţia cursului de schimb al francului faţă de euro, ci şi faţă de alte valute', a afirmat Fritz Zurbruegg, adăugând că se aşteaptă la o depreciere a monedei elveţiene faţă de euro.

Zurbruegg a afirmat că Banca Elveţiei şi-ar putea extinde bilanţul, un semnal că instituţia este pregătită să intervină pe piaţa valutară pentru a deprecia francul.

La începutul acestui an, Banca Naţională a Elveţiei a luat prin surprindere pieţele financiare, după ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. În primul trimestru al acestui an, francul elveţian s-a apreciat cu 15% în raport cu moneda euro şi cu 2% în raport cu dolarul şi yenul japonez.

Guvernatorul SNB, Thomas Jordan, a afirmat recent că, deşi nu a existat o alternativă viabilă la eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, moneda Elveţiei va creşte moderat în lunile următoare.
'SNB va rămâne activă pe piaţa valutară, dacă va fi necesar, pentru a influenţa condiţiile monetare', se arată în comunicatul Băncii Elveţiei.

Aprecierea a sporit temerile privind ritmul de creştere a economiei, dependentă de exporturi. De asemenea, multe companii au concediat sute de angajaţi în Elveţia, pe fondul aşteptărilor că aprecierea francului va afecta veniturile din export. AGERPRES