„Discursul lui Trichet a conținut expresia ‘vigilență puternică’, expresie care a precedat până acum deciziile de majorare a dobânzii, adăugând că este posibil ca rata de referință să crească în aprilie, dar evenimentul nu este sigur”, spune Claudiu Cazacu, analist X-Trade Brokers România.
Majorarea nivelului dobânzii de referință, care a rămas la minimul istoric de 1%, este o măsură așteptată de analiști de câteva luni bune. Cum însă economia zonei euro a fost lovită anul trecut de criza datoriilor suverane ale statelor din regiune, iar inflația nu a dat semne că ar putea să crească semnificativ, oficialii BCE au preferat menținerea nivelului redus de dobândă pentru a susține revenirea economică.
Anul acesta a debutat însă cu o explozie a prețului barilului de petrol, cu scumpiri continue la alimente și la mărfurile primare. Turbulențele din Orientul Mijlociu nu au fpscu decât să amplifice problemele deja existente. Implicit, a apărut și o presiune suplimentară asupra inflației, ajunsă până la 2,3% în zona euro în ianuarie, în creștere de la 2,2% în decembrie.
Cum inflația este o problemă ce nu poate fi lăsată deoparte, șeful BCE a ieșit cu declarațiile de ieri. Imediat aproape (adică în primul sfert de oră după începerea conferinței de presă moneda unică europeană s-a apreciat cu 0,6% față de dolar. „Surpriza favorabilă pentru euro a fost cu atât mai mare cu cât a condus la deprecierea dolarului american în ciuda unor vești neașteptat de bune din piața muncii din SUA, cererile pentru ajutoare de șomaj scăzând la 368.000, mult sub așteptările centrate pe 394.000”, mai arată Claudiu Cazacu. Euro s-a apropiat astfel la un curs de circa 1.40 dolari.
Problema următoare cu care se va confrunta BCE rămâne nivelul foarte ridicat al euro față de dolar. Deși nu dă semne că ar fi îngrijorată de aprecierea monedei, BCE știe foarte bine că un euro puternic înseamnă și un petrol mai scump, mai ales pentru zona europeană, unde carburanții sunt taxați puternic de autorități (spre deosebire de SUA, unde tacele pentru domeniu sunt mult mai reduse).