Capital: V-a afectat creșterea salariului minim de la 1 februarie 2017? Credeți că majorările anunțate în programul de guvernare vor putea fi suportate de companii?

Octavian Bădescu: Orice creștere de salariu minim, însuși conceptul de salariu minim, este de natură a-i afecta în primul rând pe cei tineri, fără experiență, pe cei a căror muncă nu aduce angajatorului suficientă valoare adăugată. Apoi afectează angajatorii, companiile, ale căror costuri cresc. Și îi afectează pe clienți, care cumpără produse mai scumpe. Salariul minim este o poveste, o iluzie, o idee care nu aduce beneficii decât politicienilor care o promovează în încercarea de a se preface că apără interesele oamenilor. În realitate își apără doar propriul interes – votul.

Capital: Credeți că este benefic programul Start-up Nation pentru mediul de afaceri românesc?

Octavian Bădescu: Așa cum am mai argumentat în dese rânduri – nu. Este malefic, pervertind mentalitatea oamenilor și favorizând alocări ale resurselor contribuabililor fără nicio legătură cu ceea ce cere piața și fără nicio eficiență, fără randament investițional. Este un program de protecție socială, alocând bani gratis. Este o lipsă de respect pentru banul public întrucât impozitele oamenilor nu sunt destinate afacerilor de mare risc. Oamenii pentru altceva plătesc impozite. Programul Start-up Nation distorsionează competiția, iar faptul ca așa-zișii antreprenori născuti cu forcepsul primesc bani fără să își asume riscul aferent, face să se depășească ultima frontieră a intervenționismului etatist – antreprenoriatul.

Programul va denatura statisticile despre efervescența mediului de afaceri românesc, iar dopajul cu bani injectați în vena tinerilor va afecta mentalitatea și sănătatea economiei. E suficient să ne uitam la programul precedent, cu 50 % finanțare, la faptul că resursele nu au fost accesate integral, și la performanțele per ansamblu ale firmelor născute astfel, și vom avea implicit și o imagine cu privire la viitor – se aruncă bani pe geam, semn ca statul are bani prea mulți.

“Antreprenorii pot fi amendați din mii de motive”

 

Capital: Ce părere aveți despre actuala formă a Legii prevenției? Credeți că este suficientă sau se poate face mai mult pentru o relație mai bună/corectă între stat și mediul de afaceri?

Octavian Bădescu: Este insuficientă și efectele vor fi marginale. Din păcate, proiectul supus dezbaterii publice nu a respectat deloc prevederile aferente din programul de guvernare, care erau bune întrucât se propunea aplicarea legii pe toate contravențiile. În schimb, cine va parcurge cu atenție legea – și legile în general – va constata că mediului de afaceri i s-a servit un vin îndoit pe post de vin de colecție. Contravențiile care fac obiectul legii sunt puține comparativ cu total contravențiilor, nesemnificative și rar întâlnite în practică. Discuția despre lege a scos însă la suprafață faptul că antreprenorii pot fi amendați din mii de motive, cele mai multe nesemnificative. Amenda, în România cel puțin, pare că nu e făcută decât ca să aducă bani la buget sau celor care controlează și mediului politic care îi angajează pe controlori.

Capital: Ce părere aveți despre impozitul pe gospodărie? Credeți că se poate aplica în România? Vedeți vreo soluție pentru gaura bugetară pe care o va produce această măsură?

Octavian Bădescu: E prematur să mă pronunț, nu s-a vehiculat nimic concret, pare însă că, per ansamblu, produce mai mult rău decât bine. Soluția pentru orice “gaură bugetară” este diminuarea cheltuielilor statului la nivelul veniturilor, eficientizarea și reducerea atribuțiilor statului.

Capital: Cum vi se pare legea salarizării unitare? Credeți că, odată aplicată, va crea o concurență neloială mediului de business?

Octavian Bădescu: Da, statul a devenit un concurent neloial mediului privat. Nu uitați că bugetul țării este deficitar. Iar acum se va accentua și deficitul de forță de muncă din mediul privat. În mod normal, actuala conjunctură economică putea favoriza un transfer de surplus de personal de la stat în zona privată, nu invers.

Capital: Care credeți că sunt cele mai importante realizări și cele mai mari eșecuri ale Guvernului Grindeanu în cele aproape 5 luni de mandat? Dacă ar fi să acordați o notă pentru activitatea Guvernului de până acum, care ar fi aceasta?

Octavian Bădescu: Din păcate, cred ca nota ar fi undeva pe la 5. Adevărul este că nici mari așteptări nu aveam. Problema de fond este că niciun actor politic nu își propune să abordeze chestiuni de fond, reforme structurale, care să facă realmente diferența în viața oamenilor, astăzi și în viitor. Și aici ma refer la reorganizarea administrativ-teritorialî, la reforma companiilor de stat, la reforma sistemului de pensii, depășit si falimentar, la privatizări în sistemul de sănătate și de învățământ, la bugetarea echilibrată șamd.