Se spune că medicii sunt peroane care nu se sperie ușor, mai ales pentru că, din prisma meseriei lor, au văzut lucruri pe care mulți dintre noi nici nu și le pot imagina. Nu a fost cazul, însă, acum, cu bătrânii din azilele groazei. Cadrele medicale de la spitalele de urgență Floreasca și Gerota au fost efectiv șocate când au constatat starea deplorabilă în care se aflau vârstnicii. Aceștia au fost aduși spre evaluare de la cele trei azile din Ilfov.

Medicii au spus că este pentru prima dată când s-au lovit de asemenea cazuri de înfometare și neglijență. Potrivit dezvăluirilor făcute, din cele 100 de persoane vulnerabile evaluate medical în urma perchezițiilor DIICOT din 4 iunie de la două azile pentru vârstnici din Voluntari și unul din Afumați, 42 au necesitat investigații medicale făcute la trei spitale de urgență din București: Militar Central, Floreasca și Gerota. Șase persoane au necesitat internare.

Mărturii ale medicilor șocați de cele constatate

„Niciodată nu am văzut persoane atât de slabe și de murdare ca cele aduse de la aceste azile. Iar noi ne confruntăm zilnic cu cazuri sociale, cu oameni ai străzii! Bătrâni deshidratați, înfometați și murdari din cap până-n picioare. Persoane bolnave, incapabile să se îngrijească singure, au fost lăsate să moară”, a susținut un cadru medical de la secția UPU SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca, citat de Libertatea.

Conform unui medic al Spitalului de Urgență Dimitrie Gerota, doi pacienți ajunși la ei au rămas spitalizați pentru a fi echilibrați, restul fiind transferați la Spitalul Militar.

Bătrânii păreau că au închiși și uitați într-un container

„Când au sosit la noi am rămas șocați de starea precară în care se aflau. Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container. Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele….”, a spus doctorul care a ținut să rămână sub protecția anonimatului.

El a povestit că absolut toate cadrele medicale din spital au strâns bani pentru a le lua bătrânilor de mâncare, deși aceștia primeau oricum hrană din partea unității spitalicești.

„Când le-am dat parizer cu pâine, s-au repezit și au mâncat ca și cum ar fi fost prima masă din viața lor!”, a comentat sursa menționată.

Concluzia de închipuit la care au ajuns doctorii

Medicul a ținut să puncteze că imaginea și situația precară a persoanelor venite din azilele groazei nu este departe de ceea ce se petrecea odată în lagărele naziste de exterminare.

„Cei aduși la noi nu au fost numai bătrâni bolnavi, ci și persoane adulte, cu afecțiuni psihice. Ceva nu înțeleg!? Aceste azile trăiau din veniturile obținute de pe urma acestor persoane vulnerabile. Ce interes aveau să-i lase să moară pe cei care le aduceau bani?! Doar dacă există o rețea care se ocupă cu traficul acestor tipuri de pacienți!”, a comentat acesta.