România şi Azerbaijan au semnat, marţi, un memorandum de cooperare în sectorul energetic, prin care compania azeră SOCAR ar putea exporta în Uniunea Europeană, inclusiv în România, petrol şi gaze naturale, a declarat, marţi, agenţiei Mediafax, Coreliu Condrea, director în Ministerul Economiei.

„Prin acest memorandum s-a stabilit colaborarea României cu Azerbaijanul în orice proiect care să vizeze transportul de petrol şi gaze din zona Caspică spre Uniunea Europeană, inclusiv România”, a afirmat Condrea, membru al unei delegaţii române la Baku conduse de Tudor Şerban, secretar de stat în Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

El a adăugat că Azerbaijan ar putea livra gaze naturale lichefiate în România, dar decizia va fi luată după finalizarea studiului de fezabilitate al unui terminal pe care Romgaz Mediaş intenţionează să îl construiască la Constanţa.

„Colaborarea cu Azerbaijan ar putea viza importul de gaze naturale lichefiate şi livrări de ţiţei pentru oleducutul PEOP”, a precizat sursa citată.

Terminalul de gaz natural lichefiat ar putea aduce României un surplus de trei-patru miliarde metri cubi de gaze anual, iar studiul de fezabilitate ar putea fi finalizat în 2010.

SURSA:Mediafax