‘Avizul ANCOM pentru Netcity va fi dat cât de repede posibil, dar nu mă lansez la o dată. Vă va surprinde, însă, cât de repede va fi acordat. Sunt tot felul de probleme care sunt interpretate şi interpretabile, şi multe pagini de studiat. Ne-am apucat să dăm avizul conform pentru Netcity practic după ce a fost aprobată legea. Avizul trebuie bine judecat pentru că el poate nemulţumi o parte sau alta sau ambele părţi. Din partea noastră, noi urmărim interesul bucureştenilor. Indiferent cum va ieşi, se va cere suspendarea acestui aviz. O suspendare a lui întârzie mult mai mult o soluţie dată de noi. Este mai bine să cugetăm mai serios la acest aspect. Vrem să dăm o soluţie bine fundamentată care să poată să se susţină în faţa oricărei instanţe. Netcity este într-o situaţie aparte, în sensul că, deşi legea spune că avizele se dau pentru proiecte care încep de acum încolo, există şi excepţii tranzitorii, cum ar fi cazul Netcity. Pe baza avizului dat de noi, practic, orice parte interesată poate ataca în instanţă decizia’, a explicat Marinescu.

ANCOM analizează, în acest moment, solicitările şi documentele depuse, de la finele anului trecut, de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, dar şi de Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor din România (ANISP), cu privire la exploatarea Netcity.

La începutul acestei săptămâni, furnizorii de internet au anunţat că au depus o plângere oficială la Comisia Europeană /CE/ în care solicită declanşarea procedurii de infringement la adresa României pentru că ANCOM şi Consiliul Concurenţei ‘nu-şi fac treaba şi nu intervin pe piaţă’ în cazul Netcity.

La sfârşitul lunii martie 2013, Consiliul Concurenţei a anunţat demararea unei analize de piaţă privind serviciile de acces la infrastructura de telecomunicaţii din Bucureşti pentru a identifica care este puterea şi poziţia de piaţă a fiecărui operator relevant de pe această piaţă. Conform legislaţiei, poziţia dominantă a unui operator înseamnă că acesta deţine 40% din piaţă.

Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor din România a sesizat, în luna februarie, nereguli în relaţiile dintre Netcity şi furnizorii de servicii de Internet din Bucureşti, semnalând ANCOM riscul apariţiei unor disfuncţionalităţi cauzate de poziţia de monopol în care se află Netcity Telecom, dar şi de lipsa unui control prin care să fie verificate serviciile auxiliare şi tarifele suplimentare. Organizaţia a solicitat, astfel, arbitrului telecom să fixeze un tarif de cel mult 30 euro/km de reţea, pentru operatorii de Internet, deşi aceştia trebuiau să plătească către Netcity un tarif de 85 euro/km.

Netcity Telecom S.A., concesionarul reţelei Netcity, a fost constituită drept companie de proiect în cadrul UTI Grup. Compania este operator de infrastructură pentru comunicaţii, reţeaua de infrastructură dezvoltată fiind pusă la dispoziţie în mod egal, transparent şi nediscriminatoriu tuturor operatorilor de telecom care activează sau doresc să ofere servicii pe teritoriul municipiului Bucureşti.

Proiectul Netcity este realizat în baza unei concesiuni de lucrări publice pentru o perioadă de 49 de ani, iar Netcity Telecom asigură finanţarea integrală a proiectului şi operarea reţelei pe durata concesiunii, conform contractului. În schimb, Primăria Municipiului Bucureşti pune la dispoziţie spaţiul public, încasează o redevenţă anuală în cuantum de 12% din veniturile asociate închirierii de infrastructură şi devine proprietarul şi administratorul Netcity la finalul perioadei de concesionare.
SURSA: Agerpres