Hatisul birocratic pentru obtinerea unei autorizatii de construire reprezinta un obstacol greu de depasit. in opinia firmelor de proiectare din domeniu, continutul documentatiei solicitate este necesar, isa modalitatea de obtinere a tuturor avizelor ramine o problema. Daca i mod teoretic, autorizatia pentru construire ar trebui obtinuta i maximum 30 de zile, investitia poate fi itirziata cu patru sau chiar cinci luni, din cauza functionarilor diverselor institutii.
Experienta ultimilor ani a demonstrat ca, cu cit este mai birocratic sistemul de obtinere a autorizatilor, cu atit creste numarul constructiilor ilegale. Statistica itocmita de Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT) indica la iceputul acestui an ca pentru 15-20% din totalul locuintelor ridicate dupa 1990 nu au fost obtinute toate autorizatiile necesare. Cu toate acestea, pina i prezent nu au fost efectuate demolari, metoda obtinerii unei autorizatii dupa ce imobilul a fost finalizat fiind practicata pe scara larga. Cei care si-au ridicat case fara autorizatie de constructie si au avut norocul sa nu fie depistati timp de doi ani de la terminarea lucrarilor sunt scutiti de cheltuieli si goana dupa autorizatii pe la ghisee. Ei s-au folosit de prevederile legii privind autorizarea constructiilor: „dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile se prescrie i termen de doi ani de la data savirsirii faptei” (finalizarii unei constructii, modificarii unui imobil). Metoda este nerecomandata, pentru ca presupune cheltuieli de judecata destul de piperate. Se recurge la aceasta cind este necesara „fortarea” obtinerii unei autorizatii din partea autoritatii locale. Masura extrema de demolare a unei constructii cu o valoare de sute milioane de lei este luata greu de instantele de judecata; contravenientii platesc amenzi cuprinse itre 7 si 20 milioane lei, i final obtinind mult dorita autorizatie. Cele mai frecvente probleme de acest gen sunt legate de statutul terenului, majoritatea constructiilor ilegale fiind realizate i extravilan. Cuprinderea acestora i intravilan, prin hotariri ale consiliilor locale, elimina obstacolele din calea avizelor.
Circuitul aprobarilor poate fi scurtat
Este necesara obtinerea unor autorizatii si pentru efectuarea unor lucrari de constructie la imobile existente. Orice proiect de extindere trebuie avizat favorabil de administratia locala, fiind necesara itocmirea unei documentatii identice cu cea pentru o constructie noua. Cu toate ca nu se tine cont de acest fapt itotdeauna, lucrarile de reparatii nu trebuie sa modifice aspectul arhitectonic al zonei. Acest aspect este esential i cazul cladirilor declarate monumente istorice, pentru care trebuie obtinut suplimentar acordul Ministerului Culturii, pe baza unui proiect elaborat de un institut avizat. Modul de evitare a unor demersuri dificile i cazul cladirilor incluse i nomenclatorul monumentelor istorice sau arhitectonice, pentru modificarea aspectului acestora, este relativ simplu. Imobilul trebuie lasat cu usile deschise, sa fie evident ca nu este locuit. Situatia va fi speculata de doritorii de chilipiruri, i scurt timp disparind ferestrele, usile, grinzi din acoperis etc. Urmeaza doar ca zidurile goale sa fie aratate factorilor de decizie, care vor constata ca imobilul nu mai prezinta vreo valoare istorica sau artistica, avizind demolarea acestuia. Metoda se practica pentru casele a caror valoare de patrimoniu este redusa, aflate la coada listei de monumente ocrotite de lege. in plus, trebuie ca pretul unei constructii noi sa fie inferior lucrarilor de restaurare.
Cind se cumpara un teren trebuie tinut cont ca suprafata construibila este de aproximativ 60% din cea totala. Aceasta suprafata rezulta din conditiile impuse de alinierea fata de strada, paza contra incendiilor, pastrarea distantei fata de limitele proprietatilor vecine. Depasirea acestei cote este dificil de realizat: necesita consimtamintul vecinilor si sa nu fie impusa o distanta minima de la strada pina la fatada.
Obtinerea unei autorizatii de constructie presupune mai multi pasi. in primul rind trebuie prezentat un plan de situatie, la scara 1/500 sau 1/2000, isotit de un memoriu de prezentare a investitiei. Proiectul trebuie sa fie realizat de un arhitect, iar calculele de rezistenta avizate de un inginer constructor. Certificatul de urbanism trebuie isotit de avizele furnizorilor de utilitati. Principala taxa consta i plata a 1% din valoarea declarata a investitiei, i contul bugetului local. Cuantumul celorlalte avize variaza itre 100.000 si 300.000 lei.
Cea mai buna metoda pentru a ne elibera de birocratie consta i contactarea unei firme de proiectare sau a unui arhitect care are experienta i domeniu.
Avizele si taxele pentru obtinerea autorizatiei de constructie
Etapa 1: Eliberarea certificatului de urbanism
· cerere tip
· plan de situatie la scara 1/500
· memoriu cu descrierea investitiei
· Taxa: 50.000 lei
Etapa 2: Eliberarea autorizatiei de construire
· certificatul de urbanism
· proiectul avizat de arhitect si inginerul constructor
· actul de proprietate pentru teren
· cerere tip
· chitanta de plata a taxei de 1% din valoarea declarata a investitiei
Aprobarile furnizorilor de utilitati
· RGAB: taxa 80.000 lei
· Conel: taxa 100.000 lei
· Distrigaz: 100.000 lei
· Radet: 80.000 lei
· RomTelecom: 100.000 lei
· Aviz apararea contra incendiilor: 200.000 lei
· Aviz apararea civila: 80.000 lei
· Aviz Sanepid: 200.000 lei
· Aviz de mediu
Avize suplimentare
· Vizele verificatorilor si expertilor
MLPAT: 100.000 – 800.000 lei
· Contract de salubrizare
· Consimtamintul vecinilor acolo unde este cazul.