A erupt un vulcan din Insula Stromboli, Italia

Oamenii cu Italia privesc uimiți cum vulcanul din Campi Flegree, de lângă Napoli, stă să erupă.

Până atunci, însă, o altă erupție vulcanică provoacă îngrijorare în rândul italienilor. Pe Insula Stromboli, de la nord de Sicilia, a erupt un vulcan în mod violent.

Stromboli are 926 de metri înălțime și este unul dintre cei mai activi vulcani din întreaga lume. Erupe în mod constant. Erupțiile sale sunt din ce în ce mai mari și apar din mai multe deschideri de cratere la intervale neregulate de timp.

De obicei, materialul ejectat cade înapoi în crater sau se rostogolește pe o rampă naturală, Sciara del Fuoco, dincolo de casele oamenilor, în mare.

În ultimele săptămâni, vulcanul respectiv a devenit mai activ decât de obicei. Nivelul lavei din crater a crescut atât de mult încât se revarsă și trimite un flux fierbinte de magmă către mare. Luni, 9 octombrie 2023, intensitatea exploziilor a crescut.

„Experiența arată că în fazele cu stropi de lavă și revărsări de lavă, la crater se pot produce brusc și brusc evenimente de colaps, în timpul cărora pot apărea fluxuri piroclastice. Norii de cenușă ating temperaturi de până la 700 de grade Celsius.

Chiar dacă acestea alunecă de obicei de-a lungul Sciara del Fuoco, ele reprezintă un pericol pentru navigatorii de pe coasta de est a insulei.

Excursioniștii vulcanologi care se află la unul dintre punctele de observare s-ar putea găsi, de asemenea, brusc într-un nor gros de cenușă. De aceea, toată lumea să aibă la îndemână cel puțin o mască de praf decentă”, a informat vulkane.net.

Mai multe erupții vulcanice au avut loc în Italia

Mai multe erupții vulcanice au avut loc în Italia de-a lungul timpului. Pe data de 5 aprilie 2003, a avut loc o erupție majoră, ce s-a putut auzi până în Insula Stromboli.

Unele bombe vulcanice au lovit Ginostra. Nicio persoană nu a fost rănită, dar două case au fost avariate de pietrele de pe vulcan.

Pe data de 3 iulie 2019, a avut loc o erupție vulcanică puternică, ce a produs un nor de cenușă și fum la câțiva kilometri înălțime. Erupția a ucis un drumeț care se afla pe vârful vulcanului. Mai multe persoane au fost rănite ușor de pietre.