La Bursa de la Tokyo, titlurile Toshiba au închis joi în scădere cu 17%, la 258,70 yeni, după ce compania a avertizat că ar putea fi nevoită să înregistreze deprecieri de active de câteva miliarde de dolari, în urma achiziţionării în 2015 a CB&I Stone & Webster, un constructor de reactoare nucleare din SUA. Avertismentul surpriză vine după ce recent Toshiba a recunoscut că între 2008 şi 2014 a falsificat rezultatele pentru a majora profiturile cu 152 de miliarde de yeni (1,3 miliarde de dolari).

Miercuri, acţiunile au înregistrat un declin de 20%, ajungând la nivelul maxim de pierderi permis într-o singură zi de tranzacţionare, după ce marţi au scăzut cu 12%.

Tot miercuri, Moody's a devenit a doua agenţie de evaluare financiară care a revizuit în scădere ratingul Toshiba, de la "B3" la "Caa1" – în categoria "junk" (nerecomandat pentru investiţii).

"Deşi Toshiba încă estimează impactul deprecierilor de active, situaţia sa financiară se va deteriora şi mai mult, ceea ce va afecta evoluţia acţiunilor", a apreciat analistul Masako Kuwahara, de la Moody's.

Şeful Toshiba, Satoshi Tsunakawa, care s-a angajat să restructureze compania, a anunţat că ar putea demara o majorare de capital din cauza pierderilor.

Restructurarea operaţiunilor Toshiba vine într-un moment în care producătorii japonezi de echipamente electronice au dificultăţi în a concura cu rivali chinezi şi sud-coreeni. Agerpres

Te-ar putea interesa și: