„Dacă se opreşte vaccinarea, ne întoarcem la restricții. Nu putem să trecem de pandemie decât dacă ne vaccinăm. Asta e clar, nu este niciun dubiu. Faptul că azi a scăzut aşa de rapid rata de pozitivare se datorează în mare parte campaniei de vaccinare de succes”, a declarat Florin Cîţu, joi, la Digi 24

Premierul spune că măsurile de relaxare anunţate joi reprezintă o decizie importantă, aşteptată de români, dar este doar o etapă.

„Putem să discutăm şi despre o frână de mână! Este important să înţelegem că avem aceste decizii astăzi pentru că lumea s-a vaccinat. Dacă vrem să menţinem acest calendar de revenire la normalitate, nu e vorba de relaxare, a unei economii după economie, trebuie să ne vaccinăm. Dacă ne vaccinăm mai repede, cu atât mai repede ne întorcem la normalitate”, a precizat Florin Cîţu.

Măsurile concrete de relaxare

Prima etapă de relaxare e în 15 mai, următoarea etapă e 1 iunie, apoi 1 iulie și 1 august.

Din 15 mai se elimină portul măștii la exterior cu câteva excepții (piețele, târgurile, stațiile de transport public, mijloacele de transport public).

Din 15 mai se elimină restricțiile de circulație noapte și se elimină restricțiile de funcționare ale magazinelor. Cu alte cuvinte, magazinele revin la programul normal.

Tot din acest weekend, activitățile sportive vor fi posibile cu spectatori – 25% locuri ocupate.

La nunți, botezuri, mese festive – de la 1 iunie pot participa la exterior maxim 70 de persoane. La interior pot participa maximum 50 de persoane. Dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, dispar restricțiile.

La sălile de sport – dacă organizatorul garantează că persoanele sunt vaccinate, nu mai sunt restricții.

În final, o remarcă legată de școli. Noi păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidențe. Este previzibil ca în următoarele săptămâni, majoritatea localităților să intre în scenariul verde și elevii să se întoarcă la școli. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii la școală și cu majoriotatea românilor vaccinați.

Sursă foto: Facebook