Avertismentul fără precedent venit direct de la FMI! Inflația va provoca unele suferințe oamenilor

În condițiile în care inflația a crescut puternic, iar Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor, Statele Unite se confruntă cu un risc sporit de recesiune, a declarat vineri directorul general al FMI, Kristalina Georgieva. Dar orice durere temporară cauzată de o recesiune ar fi „un preț necesar de plătit” pentru a învinge inflația dăunătoare, a spus ea.

Creditorul anticriză cu sediul la Washington și-a redus din nou prognoza de creștere economică a SUA la 2,9%, de la 3,7% cât prognoza în aprilie, care a fost redusă față de rata preconizată la începutul anului.

Cea mai mare economie a lumii și-a revenit puternic din recesiunea provocată de pandemie, dar acest lucru a venit cu „efectele secundare nedorite” ale creșterii prețurilor, a spus Georgieva.

În timp ce FMI este încrezător că majorările de dobândă ale Fed vor duce la scăderea inflației, „suntem conștienți că există o cale tot mai îngustă pentru evitarea unei recesiuni”, a spus ea într-un comunicat.

Cea mai ridicată majorare a ratei dobânzii de referință pentru împrumuturi

Săptămâna trecută, Fed a implementat cea mai mare majorare a ratei dobânzii de referință pentru împrumuturi din ultimii aproape 30 de ani, ca parte a efortului său agresiv de a reprima inflația, care a atins cel mai înalt nivel din ultimele patru decenii și care afectează familiile americane care se luptă cu creșterea prețurilor la benzină, alimente și locuințe.

Economia americană înregistra deja o cerere puternică care se confrunta cu blocaje ale ofertei din cauza blocajelor pandemice din China și din alte părți, când Rusia a invadat Ucraina, ceea ce a intensificat presiunile inflaționiste, arată France 24, citând France Presse.

Pentru 2023, creșterea ar urma să încetinească la 1,7%, dar „evitând la limită” o recesiune, potrivit analizei anuale a economiei americane, cunoscută sub numele de consultarea în temeiul articolului IV.

Șefa FMI a declarat că lupta împotriva inflației trebuie să fie „prioritatea numărul unu”, în ciuda impactului pe care o încetinire a economiei americane l-ar putea avea asupra economiei mondiale.

„Succesul în timp va fi benefic pentru creșterea globală, dar unele dureri pentru a ajunge la acest succes pot fi un preț necesar de plătit”, a spus ea ca răspuns la o întrebare a AFP.

Georgieva s-a întâlnit cu secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, și cu președintele Fed, Jerome Powell, iar oficialii „nu au lăsat niciun dubiu cu privire la angajamentul lor de a readuce inflația”.

Nigel Chalk, adjunctul șefului diviziei pentru emisfera vestică a FMI, a declarat că orice recesiune din SUA va fi probabil de scurtă durată, având în vedere stocul de economii și bilanțurile solide ale întreprinderilor și gospodăriilor, precum și piața puternică a forței de muncă.

„Toate aceste lucruri ar ajuta la susținerea economiei”, a spus el. „Deci, dacă ar fi fost lovită de un șoc negativ, ar trebui să treacă relativ repede și să aibă o recuperare relativ rapidă după aceea.”

Reducerea tarifelor vamale

De asemenea, FMI a îndemnat Washingtonul să elimine taxele comerciale punitive impuse în timpul fostului președinte Donald Trump – un lucru pe care președintele Joe Biden a declarat că îl ia în considerare și pe care Yellen pare să-l favorizeze.

„Mai ales într-o perioadă în care inflația este ridicată și lanțurile de aprovizionare sunt tensionate… putem vedea beneficii clare în reducerea tarifelor introduse în ultimii 5 ani”, a declarat Georgieva într-un comunicat.

Cu toate acestea, reprezentanta americană pentru comerț, Katherine Tai, a declarat că tarifele abrupte impuse Chinei oferă o „pârghie” de negociere cu Beijingul, la care este reticentă să renunțe.

În raportul FMI se arată că eliminarea tarifelor pentru oțel, aluminiu și o serie de produse din China „ar sprijini creșterea economică și ar contribui la reducerea inflației”.

Redresarea rapidă a SUA, ajutată de ratele scăzute ale dobânzilor și de ajutorul guvernamental consistent, a avut beneficii interne, reducând sărăcia și creând peste 8,5 milioane de locuri de muncă de la sfârșitul anului 2020, potrivit analizei FMI.

De asemenea, a oferit un impuls economiei mondiale devastate de pandemie, dar economiștii fondurilor au avertizat că va fi „complicat” să se evite recesiunea.

„Miza este în mod clar mare. O evaluare greșită a mixului de politici – în ambele direcții – va avea ca rezultat costuri economice considerabile la nivel național și efecte negative asupra economiei globale.”

Cu toate acestea, raportul a respins comparațiile cu epoca inflaționistă din anii 1980, menționând că economia și acțiunile băncii centrale sunt „foarte diferite”.