Avertisment dur din partea guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu!

Inflaţia, principalul risc cu care se va confrunta România în următorii ani! Ce alte pericole mai există?

Acesta a atras atenţia asupra pericolului reprezentat de inflaţie în România. Ţara noastră are în continuare o serie de vulnerabilităţi legate de creşterea inflaţiei din cauza crizei din energie.

Mugur Isărescu a mai menţionat, pe lista riscurilor cu care se va confrunta România în următorii ani, şi creşterea deficitului de cont curent, deficitul fiscal mare care trebuie rapid corectat, precum şi creşterea datoriei publice, cu toate că aceasta se menţine deocamdată sub pragul de 40% din PIB.

Aceste declaraţii au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu ambasadoarea Franţei la Bucureşti, doamna Laurence Auer, şi cu reprezentanţi ai Mouvement des Entreprises de France International, notează Ziarul Financiar.

Mugur Isărescu are şi veşti bune! Creştere economică puternică pentru 2022 şi 2023

Guvernatorul BNR nu a dat însă numai veşti proaste! Mugur Isărescu a subliniat că, în România, recuperarea post-COVID a fost una puternică, iar ţara noastră ar putea beneficia, în următorii doi ani, de o creştere economică de 4,5% pe an.

În prezentarea sa, Isărescu a mai menţionat că rezervele valutare ale României sunt suficiente pentru a face faţă unor şocuri externe.

Cât despre sistemul bancar din ţara noastră, acesta se situează într-o poziţie bună, guvernatorul BNR explicând faptul că nivelul de adecvare al capitalului şi indicatorii de lichiditate sunt peste pragurile minime.

În 2021, băncile prezente pe piaţa românească au înregistrat al şaptelea an consecutiv pe profit, cu un ROE de peste 13% în primele 11 luni din 2021, când profitul net a ajuns la 7,5 mld. de lei.

Record al nivelului inflaţiei în zona euro

Cât despre inflaţie, reamintim că miercuri, 2 februarie, Eurostat (Oficiul European de Statistică) a anunţat că inflaţia la nivelul zonei euro a ajuns la 5,1% în luna ianuarie, de la 5% în decembrie 2021.

Mulţi analişti se aşteptau totuşi la o scădere a inflaţiei la 4,4%.

Consiliul guvernatorilor BCE se va întruni săptămâna aceasta, iar un anunţ privind politica monetară este aşteptat pentru joi după-amiază.

“Dacă tensiunile (dintre Rusia şi Ucraina – n.red.) se adâncesc, ducând la întreruperi în aprovizionarea cu energie către Europa, ne aşteptăm ca BCE să devină din ce în ce mai conciliantă, concentrându-se pe impactul creşterii economice şi al stabilităţii financiare, în ciuda probabilităţii unei inflaţii energetice mai mari pe termen scurt”, spune Anatoli Annenkov, analist la Societe Generale.