Directorul Direcției de stabilitate din BNR, Eugen Rădulescu, avertizează că inițiativele legislative, legate de funcționarea mediului bancar, existente în Parlament, afectează creditarea și cresc prima de risc a țării, scrie Profit.ro.

Legea privind darea în plată putea să genereze pierderi foarte mari pentru bănci iar cei care au apelat cel mai mult la această lege au fost cei cu venituri ridicate și un grad de îndatorare redus.

După ce băncile au primit lovitura OUG 114, ce a venit cu taxa pe active bancare, instituțiile bancare sunt vizate de noi reglementări în Parlament.

„Avem o problemă care devine stringentă, aceea a cadrului legislativ incert și impredictibil. Aceste inițiative legislative ajung să te afecteze și dacă stai să discuți despre ele, chiar dacă nu ajungi să le aplici”, a spus Rădulescu.

Daniel Zamfir a depus alte patru proiecte ce vizează contractele încheiate cu băncile și IFN, inclusiv plafonarea dobânzilor, limitarea executării silite, limitarea cesiunilor de creanțe și conversia creditelor în valută, care reiau conținutul din alte patru proiecte depuse în septembrie.