Conform datelor prezentate de Oil Bulletin, la începutul acestei săptămâni, prețul mediu al benzinei cu benzina comercializată în România era de 4,638 lei/litru (1,017 euro/litru). Față de prețul mediu al celor 28 de state europene (1,355 euro/litru), benzina în România este cu 25% mai ieftină.

Raportat la salariul minim, bucuria șoferilor dispare atunci când alimentează. Doar bulgarii stau mai prost ca noi la acest capitol, întrucât salariul minim este mai mic la ei decât la noi, iar prețul benzinei este mai mare decât în România (1,035 euro/litru).

Dacă ar fi ca tot salariul minim să fie alocat achiziționării de benzină, un bulgar ar putea cumpăra 227 de litri din salariul minim de 235 euro/lună. Un șofer din România, cu salariul minim brut de 1.450 de lei (320 de euro) de la 1 februarie, poate achiziționa 314 litri de benzină, adică cu aproape 40% mai mult decât vecinii noștri de la sud de Dunăre.

Cei mai mulți litri de benzină din salariul minim îi pot achiziționa luxemburghezii. La ei salariul minim este de 1.999 de euro, conform datelor transmise de Eurostat, la începutul acestui an, astfel că aceștia pot cumpăra o cantitate de 1.750 de litri, adică de 5,5 ori mai mult decât șoferii din România.

Cea mai scumpă benzină comercializată în Europa se regăsește în Italia și Olanda, unde un litru costă 1,539 euro, cu 50 % mai scump decât în România. Olandezii își permit să cumpere din salariul minim o cantitate de benzină de trei ori mai mare decât un român.

Câte plinuri poate face un român din salariul minim

Dacă luăm în calcul că un plin este egal cu 40 de litri, un român ar putea realiza din salariul minim aproape 8 plinuri pe lună. Față de bulgari stăm un pic mai bine, întrucât ei pot realiza doar șase plinuri. În situația noastră, cu aproximativ opt plinuri/lună se află șoferii din Letonia, Lituania, slovacii și croații.

Zece plinuri din salariul  minim lunar își permit să facă polonezii, în timp ce vecinii noștri unguri își pot umple rezervor la maximum de aproape 9 ori, cu un plin mai mut decât noi.

Românii din Marea Britanie, unde salariul minim de de 1.192 de euro (aproximativ 1.000 de lire sterline) pot face plinul de aproape 22 de ori, în timp de șoferii din Germania își permit să alimenteze de 27 de ori din salariul minim. Și francezii au posibilitatea să facă de trei ori mai multe alimentări din salariul minim decât noi. La ei salariul minim se ridică la 1.480 de euro, iar litrul de benzină costă 1,381 euro, cu 35% mai scump decât în România.