Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit în cursul zilei de joi, 21 mai 2009, o scrisoare din partea conducerii Alenia Aeronautics prin care aceasta îşi exprimă intenţia de a continua procesul de privatizare a Avioane Craiova SA.

Ca răspuns la decizia AVAS de prelungire a valabilităţii ofertei de privatizare cu 15 zile, Alenia Aeronautics s-a angajat să depună oferta finală, îmbunătăţită şi irevocabilă, aşa cum a fost solicitată de Autoritate, până miercuri, 27 mai 2009.

Totodată, Alenia şi-a arătat disponibilitatea de a continua negocierile cu AVAS începând cu a doua jumătate a lunii iunie, după ce va efectua o nouă analiză, la faţa locului, asupra investiţiilor necesare la Avioane Craiova pentru îndeplinirea componentei militare a planului de afaceri propus.

AVAS va depune toate diligenţele pentru finalizarea privatizării Avioane Craiova, în condiţii avantajoase pentru statul român, până la expirarea mandatului dat de Guvernul României pentru continuarea negocierilor, respectiv 30 iunie 2009.

Istoria recentă a privatizării Avioane Craiova SA

Termenul de valabilitate a ofertei pentru SC Avioane Craiova SA a fost prelungit de două ori, în 16 aprilie şi 15 mai, până la data de 1 iunie 2009.

Oferta companiei Alenia pentru Avioane Craiova a fost deschisă la sfârşitul lunii martie, atunci când ofertantul a fost anunţat că a îndeplinit condiţiile de participare la negociere.

Procesul de privatizare al SC Avioane Craiova SA a fost reluat în luna octombrie 2008, prin publicarea anunţului de vânzare a pachetului de acţiuni deţinut de AVAS.

Au fost cumpărate patru dosare de prezentare, iar după mai multe prelungiri succesive, termenul limită de depunere a ofertelor a fost 30 ianuarie 2009.

Până la data limită s-a depus o singură ofertă de cumpărare, din partea companiei Alenia Aeronautics SpA Italia. Iniţial, termenul limită de valabilitate a ofertei a fost data de 17 aprilie 2009, prelungit ulterior până la 1 iunie.