Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a înregistrat luni, 15 septembrie 2008, două oferte pentru preluarea IAR Ghimbav. Companiile care au depus ofertele la data limită stabilită prin anunţul de privatizare sunt Aero Vodochody Cehia şi Marcovici Capital Ltd Israel.

Ambele companii îşi arătaseră interesul pentru preluarea IAR Ghimbav şi prin transmiterea de scrisori de interes, urmate de realizarea propriului audit asupra societăţii.

În perioada următoarea AVAS va analiza ofertele tehnice şi financiare depuse de cei doi ofertanţi şi va cere îmbunătăţirea acestora în vederea aplicării grilei de evaluare pentru stabilirea câştigătorului.

Menţionăm că Aero Vodochody Cehia se află în prezent în negocieri foarte avansate cu AVAS pentru preluarea Avioane Craiova, companie pentru care a depus o ofertă de peste 16 milioane de EURO.

Procesul de privatizare a IAR Ghimbav a fost reluat în data de 21 aprilie 2008, dupã ce procedura de privatizare demaratã în 2006 nu s-a finalizat.

Este vorba de oferta AVAS de privatizare din 2006, când singurul ofertant interesat de IAR S.A. Ghimbav a fost EUROCOPTER SAS Franţa. În cadrul acestei proceduri, comisia de negociere a solicitat, permanent, ofertantului Eurocopter îmbunãtãţirea ofertei depuse şi a prelungit succesiv, cu perioade de 30 de zile, termenul de valabilitate a ofertei pânã la data de 21 octombrie 2007. Aceasta a fost ultima prelungire a ofertei permisã de legislaţia în vigoare. Pânã la acea datã, ofertantul nu a depus oferta finalã îmbunãtãţitã şi irevocabilã la sediul AVAS, iar contractul de privatizare nu a putut fi încheiat.

Firma Eurocopter Franta s-a arătat interesată de preluarea IAR Ghimbav şi în această procedură de privatizare dar nu a depus ofertă.

IAR S.A. Ghimbav este o societate deschisã ale cãrei acţiuni sunt tranzacţionate pe piaţa de capital. AVAS deţine un pachet de 64,89% din acţiunile societãţii. Obiectul de activitate al companiei braşovene îl reprezintã construcţia şi reparaţia de aeronave.

Sursa: AVAS