Marcel Ciolacu: Cu certitudine, Moldova va avea autostradă

Autostrăzile sunt încă un subiect sensibil în România, iar premierul Marcel Ciolacu a mers personal pe mai multe şantiere, pentru a se asigura că totul este în grafic.

Prim-ministrul a mers vineri, 22 martie, să vadă progresul lucrărilor pe mai multe șantiere de infrastructură rutieră.

Sunt şi veşti bune. S-ar putea accelera ritmul anumitor lucrări, având în vedere că există unele tronsoane pe care lucrările sunt în avans față de grafic sau au un ritm susținut.

Marcel Ciolacu i-a asigurat şi pe locuitorii Moldovei că Autostrada A7, mult aşteptată de sute de mii de români, este o certitudine, nu doar o promisiune.

autostrada moldovei a7
SURSA FOTO: captură de ecran YouTube

„În sfârșit nu vorbim de promisiuni, vorbim de certitudini. Este pentru prima oară când, cu certitudine, Moldova va avea autostradă. Vom avea autostrada Moldovei – A7”, a indicat şeful Guvernului şi al PSD.

El a făcut aceste declaraţii chiar de pe şantierul Autostrăzii Moldovei.

Investițiile au devenit fundamentale pentru dezvoltarea României, iar impactul lor este evident inclusiv în cifrele statistice.

Aceste date reflectă o activitate intensă pe șantierele mari, susținută de proiectele implementate de miniștrii PSD în ultimii doi ani de guvernare, transmite premierul.

„Dacă constructorul va menține acest ritm, estimăm că până la finalul anului vom deschide circulației aproximativ 148 de kilometri. Este o veste extraordinară, reprezentând o accelerare a lucrărilor”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Când va fi gata Autostrada A7?

Autostrăzile din România şi infrastructura în general nu pot deveni o realitate palpabilă fără fondurile europene. Acestea sunt o componentă vitală în finanțarea infrastructurii.

Revenind la Autostrada Moldovei, Ciolacu spune că anul acesta vor fi gata aproape 150 km, iar totul se va finaliza în 2025.

„A7 este integral din fonduri europene, prin PNRR, asta arată cât de mult înseamnă apartenenţa României la UE şi vorbim de stabilitate politică.

Când am hotărât împreună să venim cu această coaliţie de guvernare, nu exista niciun metru de autostradă a Moldovei.

Acum, vorbim ca anul acesta să avem în jur de 148 de km şi anul viitor să se finalizeze în integralitate”, explică prim-ministrul.

Cele mai noi informații statistice confirmă această direcție optimistă: sectorul construcțiilor, recunoscut ca fiind motorul principal al creșterii economice, a înregistrat o expansiune de peste 25% în decembrie 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

O contribuție semnificativă la acest avans provine din construcțiile inginerești, înregistrând o creștere de 43%, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii de transport finanțată prin fonduri europene din PNRR sub formă de împrumuturi.

Analiza execuției bugetare din ianuarie 2024 relevă o activitate intensă și cheltuieli substanțiale pe șantierele de infrastructură, atât din bugetul național, cât și din surse de împrumut.

Ministerul Transporturilor a alocat peste 370 de milioane de lei în prima lună a anului din fondurile obținute prin PNRR, pentru lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare și rutiere.