O nouă autostradă și un drum expres

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioșteanu, a anunțat luni, 11 martie, că s-a dat avizul pentru construcția unei noi autostrăzi și a unui drum expres care vor lega două orașe importante din România. Traseul va avea o lungime totală de 110 kilometri.

Conform declarațiilor lui Scrioșteanu, în ședința Consiliului Interministerial de avizare lucrări publice de interes național și locuințe la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, au fost aprobate studiile de fezabilitate pentru două proiecte majore de infrastructură rutieră.

Unul dintre aceste proiecte este drumul de mare viteză Craiova – Târgu-jiu, care va asigura o legătură rapidă și eficientă între cele două orașe prin intermediul unei autostrăzi și a unui drum expres.

Traseul va cuprinde:

  • Autostrada Craiova – Filiași (km 0+000 – km 51+503)
  • Drumul expres Filiași – Târgu Jiu (km 51+503 – km 110+100)

Printre caracteristicile planificate pentru această infrastructură se numără 25 de poduri, 41 de pasaje, 13 viaducte, 50 de structuri casetate, un ecoduct, trei centre de întreținere și coordonare, 5 poduri, 12 parcări de scurtă durată, patru spații de servicii tip S1 și două spații de Servicii tip S3.

Șase loturi cu o lungime totală de 110 km

De asemenea, vor fi nouă noduri rutiere localizate în zonele: Ghercești (DEx Craiova – Pitești); Mischii (DN65C); Craiova Nord (DN65F); Beharca (DN6); Răcarii de Sus (DN6); Țânțăreni (DN66/DJ661); Săulești (DJ661); Târgu Cărbunești (DN67B); Târgu Jiu (VO Târgu Jiu).

Traseul acestui drum de mare viteză este structurat în șase loturi cu o lungime totală de 110 km și se va desprinde din Drumul Expres Craiova-Piteşti, din nord-estul Municipiului Craiova și va avea ca punct final în sud-estul Municipiului Târgu Jiu, în Varianta Ocolitoare Târgu Jiu și va traversa următoarele U.A.T.-uri:

  • Județul Dolj (47,3 km): Ghercești, Simnicu de Sus, Craiova, Isalnița, Almaj, Coțofenii din Față, Brădești, Filiași
  • Județul Gorj (62,7 km): Țânțăreni, Turburea, Aninoasa, Săulești, Vladimir, Bărbătești, Jupânești, Târgu Cărbunești, Scoarța, Dănești, Târgu Jiu.

Proiectul este cuprins în Programul Investițional 2021-2030 pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România, elaborat și aprobat de guvernul liberal în perioada 2020-2021.